До потужних вибухів, які днями прогриміли у ліванській столиці Бейруті можуть бути причетні російський бізнесмен Ігор Гричушкін і терористична організація "Хезболла".

Читайте Знай в Google News!

Таку версію подій висунула німецька газета Bild, яка провела власне розслідування. У ньому наголошується, що росіянин мав намір продати нітрат амонію (селітру) не замовникам з Мозамбіку, а представникам цієї організації. Саме тому судно Rhosus з селітрою на борту зайшло в порт Бейрута.

Вибух в Бейруті, скріншот: Youtube
Вибух в Бейруті, скріншот: Youtube

У публікації стверджується, що ліванська фірма Majid Shammas & CO пропонувала на початку 2014 року купити майже 3 тисячі тонн вибухової речовини. Ця компанія вже у 2013 році таємно продавала вибухівку сирійському президенту Башару Асаду – одному з найближчих союзників "Хезболли".

Популярні новини зараз
Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Підвищення пенсій з 25 березня: у кого і на скільки в Україні збільшаться виплати
Показати ще

Bild, посилаючись на митні документи пише, що в серпні 2016 року і в червні 2017 року два директори митниці в порту Бейрута чинили тиск на Ліванський суд, щоб він схвалив покупку конфіскованого вантажу фірмою, очевидно, близькою до "Хезболли". Йшлося про"небезпечні матеріали, які зберігаються на складі в невідповідних умовах". Крім того, "вантаж, за рекомендацією армії, можна також продати ліванській компанії Majid Shammas, що спеціалізується на вибухових речовинах".

Однак суддя упирався. З невідомих причин він не відповідав. Одне з джерел сказало газеті, що можливо, це був акт громадянської непокори, щоб перешкодити тому, щоб терористична організація "Хезболла" заволоділа вибуховою речовиною. Відзначається, що опір судді призвів до того, що бомба уповільненої дії залишилася в порту Бейрута і за роки була забута.

Вибух в Бейруті, фото: youtube
Вибух в Бейруті, фото: youtube

Однак "Хезболла" знала, що отримати доступ до 2 750 тоннам нітрату амонію можна в будь-який момент, і тому утримувалася від нових спроб заволодіти ним. Згідно з розслідуванням, в період з 2013-го по 2016 рік терористи різними шляхами намагалися отримати доступ до нітрату амонію.

"Їх метою було завдання удару по єврейських та ізраїльських об'єктах по всьому світу. Тому між постачанням нітрату амонію в Бейрут і новими спробами терористів заволодіти речовиною простежується тимчасовий взаємозв'язок", - пише газета.

Днями Ізраїль в ході прицільного авіаудару вбив в Дамаску члена "Хезболли". Терористичне угруповання поклялося помститися, а Ізраїль готувався на своєму північному кордоні до надзвичайної ситуації.

"Адміністрація порту відреагувала на новий інтерес "Хезболли" до вибухової речовини? На користь цього говорить те, що пожежа на складі нібито почалася під час зварювальних робіт на воротах будівлі. Очевидно, співробітники митниці намагалися захистити нітрат амонію від крадіжки. Про це повідомили місцеві ЗМІ. Увечері в середу, 5 серпня, ліванська влада відправила кількох співробітників порту під домашній арешт", – підсумувало видання.

Вибух в Бейруті, фото: youtube
Вибух в Бейруті, фото: youtube

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, половина Бейрута зруйнована, іншу - паралізував колапс: влада мовчить.

Як повідомляв "Знай.ua", продовжував службу до останнього: у Бейруті християнського священика засипало уламками храму.

Знай.ua писав, названо причину гігантського вибуху в порту: кілька будинків злетіли на повітря, безліч загиблих.