Всі люблять свята, тим більше, якщо вони присвячені вшануванню дарів природи. Одним з найбільш важливих і популярних свят літа вважається Медовий Спас.

У цій статті ми розповімо, що таке Медовий Спас, яка його історія та традиції, і звичайно ж, - поділимося кращими привітаннями в прозі.

Медовий Спас: історія і дата свята

Медовий Спас: джерело: Facebook
Медовий Спас: джерело: Facebook

Свято Медовий Спас вже довгий час святкується в один і той же день - 14 серпня. Воно не прив'язане до мінливого місячного календаря, на який орієнтуються при призначенні дат багатьох інших православних свят.

Спас має давню історію, яку в деталях описали, як і історики церкви, так і народні літописці. Відповідно до думки вчених, слово Спас пішло від поняття рятуватися або запасатися. Саме з середини серпня люди починали робити запаси на зиму: збирати мед, яблука, горіхи, гриби і інші продукти, які можуть зберігається довгу зиму.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Деякі також припускають, що Спас походить від Спасителя - Христа. Крім того, є дані, що спасами стародавні слов'яни називали перші дні серпня.

Медовий Спас - перше свято з літнього ряду Спасів, в яких також входить Яблучний і Горіховий Спаси.

У цей день шанували працю бджіл, пасічників і обов'язково хрестили частину меду в церкві. Більш того, мед потрібно було частково віддати в якості пожертви церкви або нужденним.

Крім відвідування церкви і роздачі милості, віруючі накривали щедрий, але пісний стіл (Спас припадає на Успенський піст), гуляли, веселись, ходили в гості.

Прикмети на Медовий Спас

Медовий Спас має тисячолітню історію і за цей період встиг обрости численними прикметами, багато з яких вважаються в народі достовірними.

  • Якщо в цей день іде дощ - значить цілий рік не буде лісових пожеж.
  • Ластівки і стрижі відлітають на південь - ночі стануть холодніше.
  • Погода в цей день говорить про те, яким буде наступний рік: якщо йде дощ - до холоду, спека - до тепла, відповідно.
  • Якщо троянди починають відцвітати, то і літо закінчується.
  • Якщо святкувати цей день шумно, можна бджіл налякати і врожаю в майбутньому році позбутися.
  • У цей день закінчується літо і починається пора дощів.
  • У Медовий Спас можна працювати - тільки мед збирати.
  • Якщо подати мед або гроші жебраку у церкві, то будуть прощені гріхи.

Привітання зі святом в прозі: найкраща добірка

Проза і фото - кращий спосіб сказати рідній і близькій: Зі святом! Привітати рідних сьогодні можна онлайн - через електронну пошту або один з численних месенджерів.

Поздравления на русском языке

Искренне хотим поздравить, вашу замечательную семью со светлым праздником Господним! Пускай Медовый Спас, вместе со свежим медом,подарит вашему дому : спокойствие и уют, сладкую жизнь и крепкое здоровье, отгонит ненастья и подарит достаток!

***

Сладкого меда на столе и жизни медовой желаю тебе в праздник Медового Спаса! Пусть август принесет хороший урожай во всех нюансах твоей жизни! Многих благ тебе! Исполнения самых светлых желаний и тепла душе!

***

Медовых пряников тебе в Спас! И медового сладкого окончания лета! Первый спас несет мягкое солнышко и еще множество возможностей насладиться его теплом! Пусть тебе будет медово и тепло весь день, весь месяц, весь год!

***

Медовый Спас обязательно принесет Вам счастье, взаимопонимание, гармонию, единство. Пусть жизнь будет с привкусом медовым, а ангелы всегда оберегают от беды!

***

В разгар последнего летнего месяца и солнышка счастье мы поздравляем с Медовым Спасом. Благоухают полевые цветы и травы, наполняя приятными ароматами уходящего лета. В Медовый Спас мы хотим пожелать, пусть освещенные букеты охраняют семью от невзгод. Пусть дом Ваш наполняется достатком, как соты в пчелиных ульях, а денег так же трудно будет сосчитать, как мака. Пусть в семейной жизни будет все так же сладко, как сладость медовых пряников. Пусть маковые пироги напоминают о прибыли в деловой сфере.

***

Медовый Спас — праздник всех православных христиан. Пусть благополучием, процветанием, детским смехом будет наполнен каждый дом. Дарите друг другу бескорыстное внимание, любовь и верность.

***

Поздравляю со сладким праздником – с Медовым Спасом! Этот святой день необходим для помощи обездоленным и больным. Пусть твоя жизнь всегда будет богатой и сладкой. Пусть медовый запах отгонит от твоей семьи злых духов, а Господь пусть тебе подарит благополучие и здоровье!

***

Пусть в твоей бочке меда не будет ни единой ложки дегтя! Любви, благополучия, радости и вкусной жизни! С праздником, с Медовым Спасом!

Привітання з Медовим Спасом українською

Пречисте свято Медового Спаса і Маковія з пахучими пиріжками і медовою вощиною ступає на поріг. Нехай Господня благодать цього гарного православного свята принесе добро, любов і щирість у кожну родину. Нехай маковими зернами у домівках проростає достаток і білокрилий Янгол Прощення торкнеться пір’ячком Божої любові кожного серця. Хай буде благодатним для вас Щедрий Медовий Спас і Маковій!

***

Вітаю зі святом Маковея і бажаю, щоб для вас цей день запам'ятався солодким медом, смачними пирогами, а ще такими ж яскравими емоціями, як святковий маковійчик.

***

Вітаю тебе з Першим Спасом! Бажаю, щоб кожен твій день, подібно до дня маленької бджоли, був наповнений корисною працею. Щоб твій дім був повен, як соти. Щоб життя було солодким, як мед, і освячене Божою Благодаттю, як і Дари в цей день.

***

Приймайте найщиріші побажання з Медовим Спасом, святом, яке потрібно відзначити яскраво, з вірою в майбутнє. Хочу побажати успіху в житті і захисту Господа, впевненості у світлому майбутньому, яке неодмінно має настати. Нехай ніколи не буде болю і негод, а в серці завжди буяє літо!

***

Вітаю вас і бажаю, щоб життя було солодким, немов мед, і не було в ньому жодної ложки дьогтю. Хай серце зігріває любов і не знає душа нічого поганого. І нехай сьогодні Медовий Спас зробить щасливим вашу сім'ю і вас!

***

Вітаю всю вашу родину з Медовим Спасом! У таке світле свято хочеться побажати щастя і успіху, внутрішньої гармонії і спокою. Нехай Господь неодмінно захистить вас від випробувань і труднощів, а натомість подарує багато шансів для того, щоб досягти поставленої мети.

***

Нехай Перший Спас подарує твому серцю віру, твоєму розуму – надію, а твоєму здоров'ю – силу! Нехай люди, яких ти зустрінеш, будуть праведними, а дороги, якими ти підеш, ведуть тебе до справжнього щастя! Божого тобі благословення!