Посольство України в Білорусі спрямувало до білоруського МЗС дві ноти з приводу затриманих на протестах українців і вимагає зустрічі з ними. Про це на брифінгу повідомив очільник українського МЗС Дмитро Кулеба.

Читайте Знай в Google News!

Зазначається, що посли вимагають надати інформацію про всіх громадян України, яких затримали білоруські силовики з 9 до 12 серпня, і повідомити про причини затримання та місця їхнього утримання. За словами Кулеби, наразі відомо про трьох затриманих українців – волонтерів Костянтина Реуцького та Євгена Васильєва, а також Оксану Альошину.

Затримання українців у Білорусі, скріншот з відео
Затримання українців у Білорусі, скріншот з відео

Крім того, за місцем тимчасового проживання Реуцького та Васильєва, за словами очільника МЗС, провели обшук і вилучили техніку, паспорти та інші речі. Міністр також підтвердив, що затриманим інкримінують "участь у масових заворушеннях".

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

"Ми вимагаємо негайної зустрічі консула з цими затриманими особами, а якщо буде інформація про інших громадян – то з ними також. Крім того, ми вимагаємо негайного і безумовного звільнення цих осіб з метою повернення до України.", – повідомив він. Дмитро Кулеба

Затримання українців у Білорусі, скріншот з відео
Затримання українців у Білорусі, скріншот з відео

Український консул, за словами Кулеби, вже відвідав два найбільші центри тимчасового утримання в Мінську, але жодної інформації про затриманих не отримав. Досі офіційні органи Білорусі не поінформували Україну про місце перебування громадян. Кулеба нагадав, що, згідно з нормами міжнародного права, громадяни, затримані за кордоном, мають право на негайний контакт із консулом.

Про те, що Україна звернулася до білоруської влади з вимогою якомога швидше звільнити українських правозахисників і журналістів Костянтина Реуцького та Євгена Васильєва, яких незаконно затримали 12 серпня близько 17:40 у Мінську біля площі Перемоги, повідомили й в Офісі президента.

За словами білоруської правозахисниці Тетяни Равяки, українці не брали участі в жодних заворушеннях, адже приїхали до країни в день затримання. Стаття щодо масових заворушень, яку інкримінують обом, передбачає від трьох до восьми років ув’язнення.

Згодом поступила інформація, що затримані у Білорусі Євген Васильєв та Костянтин Рєуцький на свободі. Про це повідомив Центр прав людини "Zmina" у Телеграм.

"Їх випустили з СІЗО, вони вже на території посольства України в Білорусі, під захистом українських дипломатів.", - йдеться у повідомленні.

Скріншот: Телеграм / Zmina
Скріншот: Телеграм / Zmina

Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine

Наживо з МЗС. Онлайн-брифінг міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби.

Geplaatst door Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine op Donderdag 13 augustus 2020

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Кондратюк дав характеристику "новим обличчям" з команди Зеленського: "Вчитися треба після, а не до?"

Як повідомляв портал "Знай.ua", Лесєв передбачив долю Лукашенка не залежно від результатів виборів: "Йому все одно ж*па"

Також "Знай.ua" писав, що МЗС після затримання українців у Мінську закликало утриматися від поїздок до Білорусі: "Дещо запізнилися"