Михайло Саакашвілі на своїй посаді за 100 днів зумів домогтися дуже малих результатів. Так, він зумів лише зробити пропозицію про повне ліквідування судової гілки влади. Про це повідомили в "Голос.ua"

Читайте Знай в Google News!

Наприкінці липня голова виконавчого комітету Національної ради реформ при Президентові України Михайло Саакашвілі вніс пропозицію про зміну системи судів і зменшення їх кількості. Відповідні пропозиції були опубліковані в соціальних мережах. Вони виглядають набагато революційніше запропонованих у судовій реформі і Володимиром Зеленським, і Петром Порошенком. Однак те, що бажає зробити з українськими судами Саакашвілі настільки гордовито, що, швидше за все, його ініціатива зводиться до певної фактичної мети – збільшити контроль за можновладцями і обмежити право на суд пересічних громадян.

Запропоновані зміни щодо судової реформи від Саакашвілі зводяться до винищення існуючих органів контролю над судовою системою на користь одного єдиного, створення окружних судів замість адміністративних і господарських і можливості автоматизації судових процесів, так званий суд у смартфоні. Крім цього, Перегляд статусу Верховного суду і проведення референдуму з питання скасування нинішнього Конституційного суду для створення Конституційної палати у Верховному Суді України та інші.

Валентина Данішевська, яка виступає головою Верховного суду, повідомила, що між представниками судової гілки влади та Національної ради реформ відсутня будь-яка комунікація. “Ми завжди враховуємо конструктивну критику, аналізуємо пропозиції та зауваження, але в гаслах конкретики не бачимо. Зазвичай при конструктивному діалозі визначається проблема, передбачуваний результат і оптимальний шлях досягнення цього результату. Саме так я і хотіла б працювати" - доповнила вона.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція
Показати ще

Адвокат Ростислав Кравець і зовсім повідомив, що Михайло Саакашвілі не розуміє про що говорить. Він сказав: "Суд в смартфоні він плутає з електронним документообігом, який на сьогоднішній день і так більш-менш організований і створений на базі існуючого Електронного суду. Як він працює і як туди подаються документи, це вже друге питання, але формально він є".

Саакашвілі бажає створити дуже локальний суд. У ньому він хоче розмістити малу кількість імен, які будуть відомі по всій Україні. Щоб цього домогтися, буде проводитися ретельний відбір і контроль. А ще суддям не сподобалося те, що Михайло Саакашвілі хоче впровадити іноземців до Верховного Суду. Валентина Данішевська не знає ще прикладів, в яких іноземні судді призвели до якогось прориву.

З тим, що така судова реформа відображає запити західних партнерів України, погоджується економічний і політичний фахівець Всеволод Степанюк: “Частково вимоги Саакашвілі збігаються з вимогою МВФ і США про те, що наші судді повинні призначатися їх кураторами. Саакашвілі просто озвучує побажання американських господарів. З приводу його діяльності, він вже починає обростати комерційними структурами. Це пройдисвіт, який в Україні заробляє гроші", – говорить він.

Також незадоволені залишилися і заявою про кількість судів десь на 70%. Адже зараз у судовій системі України спостерігається нестача суддівських кадрів. Скорочення судів зрозуміло на тлі укрупнення районів. Проект такої реформи в липні затвердила Верховна Рада. З 490 районів в Україні буде 136. Пропорції скорочення кількості суден і районів схожі.

При не зовсім хорошій ситуації з сьогоднішньою комплектацією судів, їх скорочення призведе до того, що доступ людей до правосуддя буде обмежений.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, у Міністерства економіки немає бажання скасувати корупційні квоти на імпорт сірчаної кислоти, на яких заробляють посередники.

Як повідомляв "Знай.ua", кремлівська пропагандистка отримала жорстке попередження за заклик ввести війська в Білорусь:"не пробачимо".

Знай.ua писав, що металобрухт "Укрзалізниці" скуповують посередники, - "Інтерпайп".