У зв'язку із епідемією COVID-19 одне із головних національних свят України не надто багате на події. У кожному місті країни пройдуть певні урочисті заходи. Однак масштабного святкування не буде. Дізнайтеся: яка афіша свята у цьому році? Коли та як його відзначають? Куди можна поїхати або піти? Читайте про те, яким буде святкування Дня незалежності України у 2020 році.

Історія святкування, дата, вихідні

У 2020 році День незалежності України приходиться на понеділок. Число святкування із року в рік незмінне - 24-те серпня. Цей день у нас у країні вихідний. Українці зможуть відпочивати 3 дні поспіль: 22-го, 23-го та 24-го числа.

Акт проголошення незалежності України було прийнято ВР УРСР 24-го числа. Щоправда, уперше це свято святкували 29 років саме16 липня. Його приурочили тоді річниці прийняття Декларації про державний суверенітет країни.

Остаточна дата святкування головного національного свята України була підтверджена на всеукраїнському референдумі 01.12.1991 р. Після того, як наша країна стала незалежною, українці щорічно святкують своє національне свято 24-го серпня.

Афіша для вихідного дня 2020 не така вже й різноманітна. Програма свята різних міст країни із огляду на захворюваність на коронавірус не дуже багата подіями. Дізнайтеся, як святкують у 2020 році День незалежності Київ, Львів та інші міста країни. Та що вже прогнозується на 2021-й рік.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Київ під загрозою віялових відключень світла: ситуація "контрольована", але не дуже Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

Афіша святкових заходів у Києві

Коронавірус, як і раніше, затьмарює наше життя. Однак, незважаючи на епідемситуацію, в Україні пройдуть деякі цікаві події та урочисті заходи: покладання квітів, вручення нагород.

Традиційно ву День незалежності країни у головному місті України серед важливих подій - підняття національного прапора, приурочене Дню Державного прапора України, що відзначається напередодні, 23-го серпня.

Наступного дня, у понеділок, 24-го серпня, також пройдуть онлайн майстер-класи. Гості міста та городяни можуть відвідати зони під відкритим небом. Відвідати фентезі-парк, зоопарк, парк-музей Пирогово тощо.

Арт-студія «Лiхтарік» пропонує пройти у індивідуальному порядку гончарний майстер-клас, із живопису та петриківського розпису. 24-го числа можна також відправитися до знаменитого парку Межигір'я. Прогулянка платна - 500 грн. Початок – о 12:00. Відплиття на теплоході з Річкового вокзалу.

У цей день можна відправитися на містичну екскурсію. І провести ніч у замку Барона. Це дивовижний будинок, оповитий таємницями та легендами. Потрапити до замку запрошують 24-го серпня ввечері, о 19: 00-20: 00. Можна буде пройтися двориком, розглянути химер, які охороняють таємниче місце. Бажаючі зможуть зустрітися біля Золотих воріт, коло пам'ятника Ярославу Мудрому.

У числі платних концертів у столиці у 2021-му прогнозується виступ української рок-групи «Беz обмежень». Початок - о 20:00, НСК «Олімпійський». О 15:00 - вертикальний фестиваль «Легенди українського року». Вертикальний тому, що сцена буде розташована на даху корпусу готелю «Братислава».

У числі виступаючих учасників фестивалю - Vopli Vidoplyasova, Green Grey та інші легендарні групи. Ініціатор рок-фестивалю BRO! Fest - Diezel, учасник колективу Green Grey. До речі, у День незалежності ця група презентує новий альбом.

У селі Глибівка Київської області пройдуть народні гуляння для всієї родини. Тут у День незалежності України із 15:00 до 19:00 2020 року пропонуюють зібратися бажаючим цікаво провести час. Будуть розіграні 2 путівки на 2 людини до заміського комплексу «Джинтама-Бриз». Пройдуть також інші розіграші призів.

День незалежності України 2020, скрін - Фейсбук
День незалежності України 2020, скрін - Фейсбук

Гостей чекає карнавальна хода, дегустація страв національної кухні, майстер-класи, гарні фото-зони, аквагрим, дитячі аніматори, ігрові зони, конкурси, концерт творчих колективів та інші розваги.

Програма святкування у Львові

Львів зустріне у цей день городян та гостей міста не тільки ароматною кавою. Щоправда, звичний Львівський фольклорний фестиваль «Етновир» у 2020 році через епідемію не відбудуться.

За позитивних результатів він прогнозується із 20-го до 24-го серпня наступного, 2021-го року. Захід об'єднає у велично спокійному Львові колективи із різних куточків світу.

День незалежності України 2020, скрін - Фейсбук
День незалежності України 2020, скрін - Фейсбук

У програмі на наступний, 2021-й рік, прогнозуються колоритні виступи колективів, вражаючі марш-паради учасників, презентація кухні народів світу, демонстрація моди народних костюмів, вечори дружби й танцювальні майстер-класи.

Свою національну культуру у Львові представлять колективи із різних країн світу. Цей захід буде виражений яскравими костюмами й фарбами. У святкові дні на головних вулицях романтичного міста у теплій дружній атмосфері відбудуться захоплюючі вечори дружби.

Фестиваль обіцяє представити феєрію вишуканих костюмів учасників із різних країн світу: Македонії, Ізраїлю, Італії, Франції, Португалії, Індії, Чехії, Польщі, Іспанії тощо. Кожен колектив, який представляє свою країну, пропонує улюблену традиційну страву свого народу.

Минулоріч, 24-го серпня, любителі кавунів могли відвідати Кавуновий фестиваль. Вхід - 1 стиглий кавун. Захід відбувся у парку культури й відпочинку ім. Б. Хмельницького. Тут, крім кавунових майстер-класів, на відвідувачів чекали конкурси із поїдання стиглої ягоди, фудкорт, кавунова арт-терапія, Mantra Party та інші веселі розваги.

«Стрий Органік Фест» - це виставка-ярмарок сувенірної продукції та виробів майстрів декоративно-прикладного мистецтва. Захід мав місце минулоріч на площі Ринок із 21-го по 24-те серпня. Подія включала молодіжну програму, частування традиційними українськими стравами, розіграш лотереї, концертно-видовищну програму тощо.

Однією із головних подій до свята у Львові був святковий ярмарок до Дня Незалежності. У програмі заходу - страви на мангалі, святковий бар із наливками та напоями, аніматори для дітей, майстер-класи, усілякі конкурси, виступи колективів, розіграш святкової лотереї для гостей тощо.

На жаль, цьогоріч масові масштабні заходи ще залишаються під забороною. Тож доведеться згадувати приємні минулорічні події. Та сподіватися, що наступного, 2021-го року, усе буде гаразд.

Афіша святкових подій у інших містах

У 2020-му році у різних містах країни пройдуть урочисті заходи за участі представників органів державної влади. Передбачаються урочисті церемонії із покладання квітів до пам'ятників, увиступи органів місцевого самоврядування та громадськості.

Також пройде урочисте вручення державних нагород і заохочень тим українцям, які внесли вклад у здобуття незалежності країни, захищали її суверенітет і територіальну цілісність.

У День незалежності України пройдуть також усілякі онлайн майстер-класи, лекції, дискусії, а також інші інтернет-розваги. Минулоріч у Одесі та Полтаві, наприклад, до Дня Прапора України проходив Color Fest. Цей фестиваль передбачав проведення пінної вечірки, 10 тонн різнобарвною фарби, призи та подарунки тим, хто не боїться забруднитися.

У Полтаві під благодійною егідою проходив фестиваль сімейної активності. Подія під назвою «Моя маленька незалежність» включала виставку-продаж виробів, конкурси, благодійний ярмарок, спільну діяльність учасників фестивалю.

Однак цьогоріч ми маємо певні обмеження. Дотримуючись епідемвимог, 23 серпня 2020 року о 13:00 відбудеться відео-трансляція по інтернету - «Мережевий концерт». Для того, щоб стати учасником онлайн-концерту, що представляє сучасні українські пісні, необхідно зареєструватися. Крайній термін реєстрації - субота, 22-ге серпня.

День незалежності України 2020, скрін - Фейсбук
День незалежності України 2020, скрін - Фейсбук

Як бачите, у зв'язку із епідемією на коронавірус святкування не носитиме масштабний характер. Проте, незначні урочисті події передбачаються. Із наступаючим святом!

Незважаючи на всі перипетії, незалежності нашій країні та подальшого процвітання! Усім українцям - бадьорості духу й непохитної віри у краще майбутнє країни! Подолання будь-яких перешкод та перепон на шляху! Нехай скрегіт козацьких шабель залишається у історії! Любові до рідної землі та перемоги!

Фото

Коронавірус, фото: Getty Images
Коронавірус, фото: Getty Images

День незалежності України 2020, скрін - YouTube
День незалежності України 2020, скрін - YouTube

Коронавірус, фото: Getty Images
Коронавірус, фото: Getty Images

День незалежності України 2020, скрін - YouTube
День незалежності України 2020, скрін - YouTube

День незалежності України 2020, скрін - YouTube
День незалежності України 2020, скрін - YouTube

Відео