Білоруські волонтери з наметового табору, який вони облаштували біля стін СІЗО в Мінську, розповіли про свою роботу і про те, як в ізоляторі знущались над затриманими учасниками протестів.

Від початку протестів в Мінську затриманих активістів почали звозити в ізолятор в провулку Окрестіна. Незабаром туди почали стікатися люди, які намагалися отримати хоч якусь інформацію про своїх рідних чи друзів. Поступово під стінами виріс наметовий табір - там збирають продукти і формують списки звільнених і розшукуваних, працюють медики і юристи. Про це повідомляє "Медіазона".

За кілька днів в сквері перед ізолятором виросло невелике містечко. Серед іншого, тут облаштовано палатку медиків. Біля неї стоїть дизельний генератор, який дозволяє заряджати телефони і підсвічувати намет вночі.

Перед наметом медиків стоїть знак, що забороняє зйомку. Волонтери кажуть, що деякі з них не хотіли б, щоб на роботі дізналися про їхню допомогу мітингувальникам. А ті, кого випустили з ув'язнення, бояться помсти міліціонерів.

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою
Показати ще

За словами волонтерів, звільнені розповідали, що всередині над ними постійно знущалися, били кийками і морили голодом. Зовні було чути їхні крики, що не припинялися.

"Вчора вийшли дві дівчинки, прийшли в травмпункт. Я зловила одну, акуратно поговорила, запитала, чи чіпали міліціонери. У неї сльози на очах. Сказала, що не її особисто, але дівчат виводили з камери і пускали по колу. Не мав значення ні вік, ні раса, ні колір. Хлопчиків виводили з камери, залишали одного ... І інструмент - кийок ... " розповіла одна з волонтерок.

Вона зізналася, що після почутого в наметі медиків її зазвичай міцна нервова система помітно похитнулася. Вона прийшла додому і випила склянку горілки.

Про зґвалтування чоловіка кийком зі слів своїх співкамерників розповів один із звільнених, а Nexta без вказівки імені та джерела публікувала довідку про "травматичне пошкодження прямої кишки" у затриманого.

Про тортури і побиття на Окрестіна можна розповісти адвокатам, які тут же складають шаблони запитів до органів влади і консультують.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, у Мінську провели в останню путь загиблого на протесті Тарайковського

Як повідомляв портал Знай.ua, з білоруських СІЗО вийшли перші протестувальники, зізнання затриманих жахають

Також Знай.ua писав, депутати в Європарламенті назвали Олександра Лукашенка персоною нон-грата і заявили, що приєднуються до білоруського народу і вимагають нові вибори, які повинні пройти під наглядом незалежних спостерігачів.