Забезпечення Збройних сил України харчуванням і екіпіровкою може значно потерпати від корупційних схем, які дозволяють зловживати тендерними закупівлями.

Про це розповідає у спеціальному матеріалі інформаційний портал СтопКор.

"Не жили заможно, годі й починати? Половина українських військових частин досі отримує харчі за «старим» куцим меню. А взимку армійці взагалі ризикують залишитись голими й босими – через корупційні схеми та лобіювання конкретних постачальників", — пишуть журналісти.

ЗСУ, скріншот: YouTube
ЗСУ, скріншот: YouTube

Так, близько половини військових частин забезпечуються харчуванням за старими радянськими протоколами зберігаючи постачальників, які працювали ще до 2014 року.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

"Я абсолютно впевнена і знаю, що до 2014 року кожен аутсорсер мав «свою» людину в Міноборони, якій вони заносили конверти. І підозрюю, що така ж ситуація відбувається прямо зараз", – стверджує екскерівниця реформи харчування ЗСУ Діана Петреня.

Аналогічна ситуація з закупівлями екіпіровки, у тому числі зимової форми та взуття. Як вдалося з'ясувати СтопКору, станом на кінець липня договорів на постачання цієї продукції укладено 48%, тоді як торік на цей же період їх було 88%. Це ставить під сумнів забезпечення армії: зимову форму одягу військовики зазвичай отримують у вересні-жовтні. А її виготовлення та постачання на склади займає до двох місяців.

Також журналісти викрили низку інших потенційних зловживань з тендерами, у тому числі дискримінацію окремих учасників.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Детективи НАБУ повинні розібратися з корупцією з сірчаною кислотою, - депутат.

Як повідомляв портал Знай.ua, Корупційні скандали не завадили Кличка "подарувати" ще 400 млн грн "смотрящему" Комарницькому, - нардеп.

Також Знай.ua писав, що Фінплан "Укрзалізниці" консервує корупцію та неефективність – експерт.