Протести проти фальсифікацій на виборах президента в Білорусі тривають з 9 серпня. Було затримано понад сім тисяч осіб, близько 70 пропало безвісти, а офіційні джерела підтверджують інформацію про смерть вже третьої людини, в результатах сутичок з правоохоронними органами, тоді як правозахисники повідомляють про п'ять.

Читайте Знай в Google News!

Правозахисником Максимом Буткевичем і громадянкою Білорусі була надана інформація про дії, які необхідно зробити для переїзду в Україну.

Для цього не знадобиться віза, так як в країну можуть пустити по білоруському паспорту і просто попросять на кордоні заповнити міграційну картку. Такий спосіб дозволить перебувати в Україні не більше 90 днів, якщо бажаєте надовго — необхідний тимчасовий вид на проживання.

На кордоні можуть задати питання про мотив поїздки, період перебування в Україні і де це буде відбуватися. Також можуть попросити надати медичну страховку, готівку, виписку з банку або бронь готелю, які будуть підтвердженням, що у вас є на що жити.

Популярні новини зараз
Чоловіків знову кличуть до ТЦК: треба заново пройти процедури "При путіні миру не буде": всесвітньо відомий філософ поділився прогнозом для України Військові обурені заявою Порошенка про начебто оборону ним Києва: «Має вибачатись перед сім’ями загиблих!» Затримали після оновлення даних у "Резерв+": адвокат розповів, як діє ТЦК
Показати ще

Медстраховка необхідна з сумою покриття не менше 40 тисяч гривень, що в перекладі становить приблизно 3640 Білоруських рублів. Якщо ви будете робити посвідку на проживання, медичну страховку потрібно буде оформити на території України. Для цього зверніться в страхову компанію з паспортом, у вас можуть уточнити адресу проживання в Україні.

Вартість страховки залежить від періоду, на який ви її оформляєте, і від списку захворювань.

акції протесту в Білорусі, фото з вільних джерел
акції протесту в Білорусі, фото з вільних джерел

Якщо людину переслідують з політичних мотивів, необхідно звернутися в Державну міграційну службу України і попросити надати притулок, так як вид на проживання або або знаходження в Україні не рятують від екстрадиції, яку можуть зажадати білоруська влада.

В Україні відсутнє поняття" політичного притулку", однак є варіант отримання статусу біженця, тимчасовий або додатковий захист. Все це вирішується міграційною службою.

Для цього потрібно надати протоколи обшуків, затримання або будь-який інший підтверджуючий документ про те, що людину переслідували за політичну діяльність. А також медичний висновок про побиття під час протестів або в слідчому ізоляторі і, можливо, фото-, відеоматеріали з вашою участю на мітингах.

Якщо людина планує перебувати на території України короткий час, він може забронювати готель на Booking, хостел, а також зняти квартиру або пошукати житло на Couchsurfing.

Для довготривалого перебування варто шукати житло на сайтах довгострокової оренди Rieltor.ua, OLX або Flatfy.lun.ua.

Для оформлення посвідки на проживання слід відправитися в Головне управління міграційної служби в Києві або будь-яке інше регіональне відділення, якщо людина прибула не в столицю. Потрібен оригінал паспорта, його переклад на українську мову з нотаріальним засвідченням. Ще медична страховка і чотири фото 3,5 х 4,5 см.оформлення коштує приблизно 900 гривень, що при перекладі становить приблизно 83 білоруських рубля.

Іноземцям необхідно реєструвати адресу проживання, що можна зробити протягом 30 днів з моменту отримання посвідки на проживання. Для цього слід звернутися в ДМС з паспортом, квитанцією про оплату арбітражного збору, військовим квитком і заявою від власника житла, в якому він підтвердить, що готовий зареєструвати у себе іноземця.

ІПН можна отримати в податковій службі району, на якому ви зареєструвалися. Потрібен все той же паспорт і його перекладена і завірена нотаріусом копія.

Банківську карту можна отримати з видом на проживання, паспортом та ІПН в будь-якому українському банку. Для пошуку роботи варто скористатися сайтами з вакансіями Rabota.ua, grc.ua, OLX або для тимчасового підробітку — Kabanchik.

Для звернення до лікаря варто скористатися медичною страховкою, або ж звернутися в приватну або державну клініку.

Швидку у випадках критичної ситуації, або якщо вам погано, можна викликати за номерами 103 або 112. При підозрі на коронавірус, слід звернутися до сімейного лікаря, з яким ви спочатку можете укласти договір при наявному постійним видом на проживання. Якщо сімейний лікар відсутній-дзвонити в страхову компанію.

Лікування підтвердженого випадку коронавірусу відбувається за державний рахунок в лікарні. Однак ці кошти згодом потрібно повернути. Через COVID - 19 в Україні діє карантин, який означає ряд правил і поділ всієї території на чотири епідеміологічні зони.

Оренда автомобіля зажадає паспорт і водійські права, деякі сервіси можуть запросити закордонний паспорт. А SIM-карту придбати можна в будь-якому магазині стільникового зв'язку, серед основних виступають Vodafone, Lifecell і Київстар.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, захоплення влади і загроза нацбезпеці: у Лукашенка "шиють" кримінал опозиціонерам.

Як повідомляв " Знай.ІА", головне за ніч: Лукашенко пригрозив Зеленському, Москву атакували, а у Порошенка "вкрали" тіло.

Знай.ІА писав, що Лукашенко засікли на шляху до Путіна - передумав і розвернувся назад.