Тема домашнього насильства в сучасному українському суспільстві як ніколи раніше на слуху. Досі слово аб’юз було незрозумілим багатьом. Проте сьогодні ситуація змінилась і дедалі більше людей виступають проти домашнього насилля. Про це та багато іншого розповіла психолог "Про що мовчать жінки" на СТБ Олена Божук.

Читайте Знай в Google News!

Аб’юз - це насильство: фізичне, емоційне, фінансове або інтелектуальне, тому абсолютно не має значення, хто його проявляє – чоловік або жінка, в будь-якому випадку в здорових відносинах цього бути не повинно.

Фізичне насильство зрозуміле своїми проявми на тілі жертви, а ознаки психологічного насильства викликають завжди багато сумнівів: а раптом здалося.

Такі відносини зазвичай починаються дуже солодко і форсовано. Компліменти за типом:» Все до тебе тобі і в підметки не годилися", швидкі освідчення в коханні і проживання на одній території. З цього моменту солодкість потроху йде з відносин і з'являється перша критика до партнера: «готуєш ти все-таки так собі», «Пора б схуднути», «та ти Нездорова, хто так реагує»...

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин
Показати ще

Стосунки, фото Pxhere
Стосунки, фото Pxhere

Критика і знецінення набувають системність і гостроту, відносини перетворюються в двофазні, але приємних і теплих моментів стає все менше. Один з партнерів постійно знаходиться в більш сильній і контролюючої позиції, в зв'язку з чим позиція другого постійно слабшає.

Фізичному насильству зазвичай передують:
- емоційне насильство, коли поруч з партнером людина постійно відчуває провину, образу. Найуспішніші маніпуляції відбуваються якраз на основі почутті провини: "не хочеш близькості-значить ти мене не любиш/у тебе є інший, доведи, що це не так»;
- інтелектуальне, коли можна почути висловлювання на кшталт «Що ти знаєш про життя, та хто ти взагалі такий»;
- духовне, коли перекреслюються всі важливі для людини цінності;
- сексуальне-будь-який сексуальний контакт, заснований на примусі, незалежно-Це хлопець або чоловік;
- економічне-повна фінансова залежність від партнера і контроль життєдіяльності: в магазин можна вийти тільки попередньо попередивши про це і т. д.

Стосунки, фото pxhere
Стосунки, фото pxhere

Всі види насильства дуже небезпечні для психіки людини, оскільки постійно підривається впевненість в собі, культивуються сумніви у власній адекватності і людина може замкнутися у власних переживаннях.

Найчастіше абьюзери сприяють розриву всіх соціальних зв'язків партнера, адже з одного боку тисне патологічна ревнощі, з іншого – бажання одноосібно контролювати свободу і інтереси іншого. Причина такої поведінки найчастіше ховається в дитинстві, в якому був схожий травматичний досвід, і прояв насильства тут – навчений спосіб захиститися від агресивного середовища.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадавши, українці визнані найнещаснішою нацією Європи.

Як повідомляв портал Знай.uа, харків'яни повстали проти диктатури Лукашенка в Білорусі, Янукович перед очима: "Ми з вами, брати".

Також портал Знай.uа писав, що білоруська влада прийняла вимоги протестувальників.