Про це свідчать дані на сайті держкомпанії.

"Нафтогаз" пояснює збільшення тарифу підвищенням вартості газу на європейських газових хабах.

"Підвищення ціни обумовлено зростанням вартості газу на європейських газових хабах, що традиційно відбувається напередодні опалювального сезону. Разом з тим, Цього року збільшення ціни є досить помірним, завдяки великим запасам газу в українських підземних сховищах», - пояснює компанія.

Нагадаємо, ціни на газ для населення формуються за принципом імпортного паритету – ціна на хабі в Європі плюс витрати на його доставку в Україну.

З січня по липень 2020 р.діяла так звана формула «Амстердам+» - ціна на нідерландському хабі TTF плюс витрати на доставку в Україну. З серпня ціни безпосередньо не регулювалися, проте принцип імпортного паритету зберігся.

Популярні новини зараз
РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

Починаючи з серпня "Нафтогаз України" запропонувала населенню газ за річними контрактами за формулою – ціна на німецькому хабі NCG плюс фіксована надбавка €1,95/МВт.годину (близько $21 / тис.куб. м), що відповідає логістичним витратам на доставку газу в Україну.

Аналогічна формула в 2016-2019 рр. – «Роттердам+» діяла для визначення ринкової ціни на вугілля при розрахунку прогнозної оптової ціни електроенергії. Вона передбачала включення вартості доставки вугілля від хабів Амстердам-Роттердам-Антверпен. Формула була скасована з 1 липня 2019 з введенням ринку електроенергії.