Митрополит Арсеній (Мацієвич) за своє життя встиг побачити різне. Він досягнув найвищих посад у церковній ієрархії, але був позбавлений усього за виступ проти російського самодержавства. І після смерті йому не було спокою — проклятий царизмом, Арсеній урешті-решт був канонізований в 2004 році Українською Православною Церквою Київського Патріархату.

Про життя і смерть святого отця Знай.ua розповідає за матеріалом ресурсу LikeMe.

Арсеній походив з багатої волинської родини, навчався у Києві та у Львові. 26 березня 1741 року посвячений в сан митрополита. 28 травня 1742 року вийшов новий наказ — "Арсенія, митрополита Тобольського, перевести на Ростовську кафедру і бути йому Святійшого Синоду членом". На митрополитській кафедрі він залишався протягом 20 років.

У лютому 1763 р. митрополит правив в Ростові "Чин отлучения от церкви" проти "насильствующих и обидящих святыя Божий церкви и монастыри", тобто проти цариці Катерини ІІ і святійшого Синоду. Причиною цього став намір держави покласти край церковному і монастирському володінню землями. В березні Арсеній послав до Синоду два різкі звернення.

Святий Арсеній
Святий Арсеній

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Митрополита схопили й під конвоєм відпровадили до Москви. На допиті була сама цариця, і митрополит сміливо й різко знову відчитав Катерину за всі її вчинки; за це йому "закляпили рота" і в такому стані держали до суду

Суд тривав за сучасними мірками недовго, протягом тижня — і вже 12 квітня митрополита позбавили сану і простим ченцем заслали в Архангельський Карельський монастир. Однак ув'язнений там Арсеній не припинив критики Катерини ІІ. 1767 року його вдруге віддали під суд — уже як політичного злочинця.

Колишнього митрополита засудили до страти, але Катерина ІІ "змилостивилась" над митрополитом — його розстригли з ченців, дали йому нове ім'я — Андрій Брехун і довічно ув'язнили в Ревельському казематі. Арсеній у тюрмі своїй "заложен был кирпичами, только оставалось окошечко, в которое ему подавалась пища…". Там він і помер у лютому 1972 року.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Приїхали! "Няшу" Поклонську запропонували зробити святою.

Як повідомляв портал Знай.ua, День пам’яті Петра Могили: історія справжнього воїна Христового.

Також Знай.ua писав, Святий душевнохворих: нова ікона Мотороли підірвала мережу.