Легенду про пророка Іоанна чув майже кожен з нас. Одна з найстрашніших і широко відомих біблійних притч покликана нагадати нам про цінності віри, вірності власним ідеалам і страшній силі помсти, гордині і похоті.

Одним з найважливіших християнських свят є Усікновення глави Іоанна Предтечі. Трагічний, але одночасно радісний день - широко шанований багатьма поколіннями православних людей.

У цій статті ми розповімо про те, що таке свято Усікновення, як і коли воно відзначається, який має сенс, які його традиції і ритуали.

Усікновення Іоанна Предтечі: дата свята

Іоанн Предтеча: джерело: YouTube
Іоанн Предтеча: джерело: YouTube

Одне з найбільших православних свят має постійну дату і відзначається 11 вересня. Подія не залежить від місячного календаря і ось уже кілька десятиліть відзначається в один і той же день.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Усікновення Хрестителя Господнього: історія свята і що він означає

Іоанн Предтеча: джерело: YouTube
Іоанн Предтеча: джерело: YouTube

Як випливає із самої назви свята, воно присвячене дню Усікновення глави Іоанна Предтечі - християнського пророка, який згідно з переказами хрестив у водах Іоардана самого Спасителя.

Історія Іоанна Хрестителя детально описана в Новому Завіті. Зробивши обряд хрещення Христа і виконавши своє головне призначення, святий продовжив пасторську діяльність на землі Ізраїлю.

Будучи пророком, святий Іоанн говорив про те, що мовчали інші. Не міг Предтеча промовчати про гріхах царя Ірода, який відібрав у свого живого брата Філіпа його дружину Іродіяду і віддавався з нею перелюбству.

За правду Ірод кинув Іоанна у в'язницю, оскільки побоявся позбавляти життя популярного серед народу проповідника. Але під час одного з бенкетів у палаці царя пристрасний танець семи покривал виконала дочка Іродіади - Саломея. Перейнявшись еротизмом дівчата, цар сказав, що виконає будь-яке її бажання. Однак дівчина побажала одне - голову святого Іоанна на блюді. Цар Ірод стримав своє слово, наказав припинити голову пророка і подарував її на блюді жорстокій пасербиці.

Традиції свята

Іоанн Предтеча: джерело: YouTube
Іоанн Предтеча: джерело: YouTube

Усікновення голови Іоанна Хрестителя - не є традиційним святом. Швидше, це день пам'яті. У цей день не можна веселитися, а важливо згадувати про жахливу трагедію, її сенсах і ролі Предтечі в розвитку і поширенні християнства.

Незважаючи на те, що це свято є поминальним, воно має кілька важливих традицій, які шануються православними і в наші дні.

Важливо відвідати церкву в цей день, помолитися біля ікони Іоанна Предтечі. Священики також радять парафіянам причаститися і сповідатися, оскільки згідно з переказами, в цей день, як ніколи велика сила прощення.

Крім того, 11 вересня важливо дотримуватися суворого пісту, який дозволить очистити душу і розум християнина. У цей день можна працювати лише представникам соціально корисних професій. Іншим рекомендовано взяти вихідний день.

Прикмети свята

Іоанн Предтеча: джерело: YouTube
Іоанн Предтеча: джерело: YouTube

На День Припинення Іоанна Хрестителя не можна користуватися ножами. Категорично заборонено робити будівельні, ремонтні та інші роботи за участю гострих знарядь.

Хто на Усікновення ножем користується, сам без голови залишиться, - говорить прикмета. У цей день потрібно відкласти всі справи і присвятити себе очищенню і молитві.

Є прикмета і для господинь: Не можна різати капусту. Вона асоціюється з головою, а її обробка вважається богохульством, яке згідно з переказами може привести до травм на кухні.

Заборонено танцювати і веселитися: Хто танцює і співає в цей день - на свою душу смертний гріх бере. Дана заборона пов'язана з Соломією, чий порочний танець і привів святого Іоанна до страшної смерті.