З 1 вересня 2020 року всі російськомовні школи в Україні перейдуть на державну мову навчання.

Читайте Знай в Google News!

У День знань близько 200 тисяч учнів 5-11 класів перейшли на навчання українською мовою. Адже саме з 1 вересня у всіх російськомовних школах в Україні основною мовою викладання предметів є державна. Тобто, близько 80% предметів будуть викладатися українською мовою.

При цьому, у школярів буде можливість вивчати рідну мову. Так, російську мову можна буде надалі освоювати на факультативах і позашкільному навчанні. А в початковій школі (1-4 класи) всі предмети дітям викладатимуть їхньою рідною мовою.

Школи ж, де навчаються діти, які розмовляють мовами країн Європейського Союзу, будуть навчатися на рідних мовах ще три роки - такі навчальні заклади перейдуть на українську з вересня 2023-го.

Популярні новини зараз
Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає
Показати ще

Верховна Рада ще у 2017 році прийняла закон про повну загальну середню освіту. Він передбачає 3 моделі вивчення української мови для національних меншин:

📚 Для корінних народів України, які не проживають у своєму мовному середовищі й не мають держави, передбачають навчання рідною мовою з першого по 11-й клас поряд із вивченням української. Йдеться про кримських татар.

📚 Друга модель передбачена для шкіл із навчанням мовами Європейського союзу. Основним варіантом для них стане навчання рідною мовою в початковій школі. В 5-му класі не менш як 20% навчання повинно йти українською з поступовим збільшенням обсягу до 40% до 9-го класу. В старшій школі не менш як 60% навчання повинно бути державною мовою.

📚 Третя модель пропонується для інших національних громад України. Стосується меншин, мова яких належить до однієї мовної сім'ї з українською, або які проживають переважно в середовищі своєї мови. Стосується російської мови. Для них початкова школа буде мовою своєї національної меншини з вивченням української. З 5-го класу не менш як 80% навчання повинно йти українською.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що нардеп Максим Бужанський написав законопроєкт про навчання російською мовою в школах до 2023 року. Однак, його навіть не було винесено на голосування в Раді.

Як повідомляв портал Знай.ua, президент України Володимир Зеленський хоче змінити резонансний закон про мову.

Також Знай.ua писав, мовний закон не передбачає кримінальної відповідальності за його порушення