Верховна Рада прийняла за основу два законопроєкти для стимулювання виробництва електрокарів в Україні, які дозволять громадянам за сплачені податки купувати автомобілі з електричними двигунами.

У четвер, 3 вересня, Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкти про електрокари №3467 та №3477. Про це повідомив генеральний директор Всеукраїнської Асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко у Facebook.

Ці законопроєкти передбачають до 31 грудня 2030 року забезпечити право платника податку включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу ПП витрати на придбання легкових автомобілів, оснащених виключно електричними двигунами.

Ці документи стимулюють всіх платників податків не користуватися схемами "обналу", а нараховувати їх і купувати за податки електрокар.

Наприклад, людина сплачує в рік досить багато податків - до 900 000 грн. Тепер платник зможе просто купити за 880 000 електрокар, дати довідку про купівлю і сплатити лише 20 000 податків, а не 900 000. Тобто отримати знижку 880 000 грн при сплаті податків.

Популярні новини зараз
Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення
Показати ще

Також законопроєктами пропонується звільнити від ПДВ операції:

- з ввезення на митну територію України у митному режимі імпорту, товарів для виробництва транспортних засобів оснащених виключно електричними двигунами (одним чи декількома);

- з ввезення та/або постачання на митній території України транспортних засобів, оснащених виключно електричними двигунами (одним чи декількома).

А ще звільнити від оподаткування прибуток (дохід) підприємств:

- електротехнічної промисловості, отриманий від реалізації електродвигунів, літій-іонних (літій-полімерних) акумуляторів, зарядних пристроїв власного виробництва, призначених для транспортних засобів, оснащених виключно електричними двигунами (одним чи декількома);

  • автомобільної промисловості, отриманий від реалізації транспортних засобів власного виробництва, оснащених виключно електричними двигунами (одним чи декількома).

Крім того, законопроєкт №3477 звільняє все вище перелічене від сплати ввізного мита.

Ще одним важливим моментом для покупців електрокарів є звільнення від збору на обов'язкове державне пенсійне страхування фізичних осіб, які набувають право власності на легкові автомобілі, оснащені виключно електричними двигунами.