Український бізнес має намір вибивати у держави компенсації за простій під час карантину. Причиною є вердикт Конституційного Суду з карантинних обмежень. Деякі юристи переконані, що дане рішення може стати достатнім приводом для того, щоб подавати успішні позови проти влади.

Читайте Знай в Google News!

"Ми будемо переконувати підприємців судитися. Всі приводи виграти є, хоча, зрозуміло, що це буде коштувати часу і грошей, так як суди можуть затягувати подібні справи. Але це-єдиний спосіб протверезити владу і застерегти їх від прийняття необдуманих рішень надалі", — говорить глава Союзу захисту підприємництва Сергій Доротич в коментарі виданню Страна.

Однак не всі ризикують подавати позови проти влади, зокрема автоперевізники, які переживають за подальшу долю свого бізнесу і того, що йому будуть ставити "палиці в колеса".

"багато хто боїться, так як у співвідповідачах будуть проходити і місцева влада, які в помсту можуть позбавити бізнес права працювати, наприклад, викинуть з тендерів", — пояснив Кравець.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні
Показати ще

При цьому шанси виграти позови все ж є. Так, підприємці мають право вимагати компенсації за час вимушеного простою. У підсумку державі доведеться виплатити бізнесу мільярди гривень, але і в цьому відношенні не все так просто.

" в описовій частині рішення КС дійсно вказує, що Кабмін не міг приймати рішення щодо карантинних обмежень, оскільки це прерогатива Верховної Ради. Але в резулятивній частині йдеться про закриття конституційного провадження у цій справі. Підстава - сам акт (постанова Кабміну) втратив чинність", - говорить адвокат Юрій Радзієвський.

Варто відзначити, що в попередніх позовах про компенсації мова не йшла - тільки про визнання карантину незаконним. Якби вдалося домогтися такого судового рішення, позови про компенсації посипалися б слідом. Тим не менш, деякі вже намагаються судитися з владою на гроші.

" ми подали позов до Кабміну і КМДА. Справа в тому, що на якомусь етапі карантину влада дозволила роботу адвокатам і нотаріусам. І так ми дізналися, що нас, виявляється, "забороняли". Я подав запит і з'ясував, що заборона передбачалася в загальній постанові Кабміну про обмежувальні заходи, але через те, що сам документ був підготовлений неграмотно, виникла така колізія-нам стало відомо про заборону тільки коли його зняли. Але наше об'єднання весь цей час платив за оренду офісу, податки і т.д. в цілому ми вимагаємо компенсувати шкіл 300 тисяч гривень. перше судове засідання мало відбутися 31 Серпня, але через відпустку судді його перенесли на 7 вересня",-говорить Кравець.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадавши, Кабмін Зеленського обклали барними стільцями, власники ресторанів в люті.

Як повідомляв Знай. ua, Оля Полякова повідомила результати мітингу під Кабміном, українці сперечаються.

Також Знай. ua писав, що Оля Полякова, Alina Pash, Alyona Alyona звернулися до Зеленського, крах неминучий.