38-річна мешканка Рівного Ірина Левчук подавала позов проти України до Європейського суду з прав людини, який виніс рішення у цій справі. Держава не виконала зобов'язання щодо ефективного захисту від домашнього насильства, що і стало причиною судового позову.

Читайте Знай в Google News!

Права на повагу приватного та сімейного життя Левчук були порушені, що було визнано ЄСПЛ. Тепер жінці повинні виплатити 4500 євро компенсації і 1150 Євро судових витрат на рахунок її адвоката — Наталії бухти. Ці дані були опубліковані на сайті Європейського суду з прав людини 3 вересня.

Скарга до ЄСПЛ була подана матір'ю чотирьох дітей, яка має інвалідністю третього ступеня, ще в березні 2019 року. Тоді Левчук програла в національних судах позов про виселення колишнього чоловіка з квартири. Чоловік систематично піддавав жінку фізичному і психологічному насильству в присутності дітей.

Програш у суді означав порушення Україною прав Ірини Левчук за трьома стаття Конвенції з прав людини. Тут йдеться про шосту статтю-право на справедливий суд, стаття 13 — право на ефективний засіб правового захисту, восьма стаття — на повагу приватного і сімейного життя.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі
Показати ще

У позові були вказані лише ініціали її чоловіка про. Л. без повних даних. За вказаною інформацією, чоловік протягом багатьох років пив, навіть після розлучення в 2015 році. Перший задокументований випадок насильства стався над нею ще 11 років тому, через три роки після весілля. З боку правоохоронних органів не було жодних подальших розглядів та порушення справи за скаргами, поданими до Рівненської поліції.

Лише у 2015 році поліція порушила справу про нанесення умисного легкого тілесного ушкодження. Однак воно було закрите через кілька місяців після того, як Ірина Левчук сама відкликала скаргу.

Навесні 2016 року після чергових погроз і побиттів з боку чоловіка, Левчук звернулася в Службу захисту сім'ї, співробітники якої поспілкувалися з нею і її дітьми, зафіксували слова неповнолітніх про те, що їх лякає п'яний батько.

Слідом від неї в поліцію надійшла нова скарга на домашнє насильство, були підтверджені фізичні травми і Рівненський міськсуд визнав чоловіка Левчук винним у насильстві в сім'ї. Однак Ірина попросила зробити усну догану і прохання було задоволене. Через кілька місяців вона подала черговий цивільний позов, тепер про виселення чоловіка з квартири, вважаючи це єдиним ефективним способом захистити себе і дітей. У 2017 році судом винесено рішення на користь жінки. Однак чоловіком була подана апеляція, яку він успішно виграв.

У позові ЄСПЛ значиться інформація про те, що українські суди формально підійшли до оцінки реакції влади на періодичне домашнє насильство. Вона уточнила те, що ця проблема широко поширена в Україні, навівши дані Фонду ООН. Там йдеться про те, що кожна п'ята Українка піддається фізичному насильству після п'ятнадцятиріччя. До того ж, за даними Національної поліції в 2018 році надійшли майже 90 тисяч скарг від жінок.

У тексті рішення Європейського суду з прав людини була висловлена позиція української влади, яка стверджує те, що жінка неодноразово просила звільнити чоловіка від відповідальності, відкликаючи скарги і відхиляючи пропозицію психологічної консультації. Левчук зі свого боку не викладала доводів на підставі фактів, щоб виграти справу про виселення. Запит про надання права власності на квартиру був поданий спільно з чоловіком, що демонструє співпрацю і те, що спільне проживання "не було об'єктивно нестерпним".

Жінка вимагала компенсацію моральної шкоди в розмірі 20 тисяч євро, що дозволило б їй купити окрему квартиру. Однак їй присудили компенсацію лише в розмірі 4500 євро через порушення Україною статті 8 Конвенції про права людини. Адвокату Ірини порахували розумним відшкодувати 1150 Євро.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Шмигаль анонсував перерахунок пенсій у 2021 році: як доплати будуть залежати від мінімалки і віку українців.

Як повідомляв " Знай.ІА", під Києвом зник 10-річний хлопчик у зеленій кепці-вийшов зі школи і слід прохолов.

Знай.ІА писав, у Києві п'яні психи жорстоко побили священика після інсульту: "Бог простить"