Український культуролог, соціальний працівник, блогер Анна Топіліна на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook опублікувала пост, в якому згадує свій минулорічний текст, написаний 4 вересня.
Читайте Знай в Google News!
Він був визнаний частиною пропаганди про "загниваючу Європу", хоча, за словами жінки, таким не є і мав зовсім іншу мету. У ньому вона описує Швецію 20 століття, точніше 1930-х років, коли був прийнятий закон про примусову стерелізацію людей. Він був призначений для позбавлення суспільства від спадкових хвороб і психічних відхилень, а також для припинення потомства від осіб змішаної расової приналежності.
У тексті публікації йдеться про те, що зараз Швеція вважається світовою столицею гендерної рівності і гуманізму. "Шведи, в дусі часу, мріяли про ідеальне суспільство, населене досконалими людьми, здоровими, сильними і економічно вигідними, і тому планували прибрати генофонд нації", — написала Топіліна.

Тоді міністр юстиції Швеції Карл Густал Вестман заявляв про закон, як про важливий крок до очищення Шведських людей і звільнення їх від спадкових рис. Це в основному стосувалося людей з інвалідністю і душевно хворих. Стерилізація відбувалася після підписання форми згоди, яка не була добровільно, так як непідписання загрожувало довічним "ув'язненням для "занепалих жінок".
Лише в 1950-60-х роках з'явилася критика вимушеної стерилізації. А в 1976 році закон був скасований, проте до цього в 1972 році був прийнятий закон "Про визначення статі особи в особливих випадках", який визначав, за яких умов трансформації люди мають право на зміну своєї статі. Шведською державою згодом були виплачені мільйони крон компенсації постраждалим.
Паралельно цим жахливим спробам контролювати жіночу сексуальність, вводилися "пільги на дитину", будувалися дитячі садки і була турбота про зростання населення і громадян. "Для мене чомусь з усіх неприємних речей, які може зробити безжальна державна машина з людиною, це стерилізація, це щось нестерпно принизливе і позначене", написала рік тому в публікації Анна Топіліна.
Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше
Нагадаємо, інфекціоніст розповів, що чекає Україну в листопаді і чи закінчиться карантин: "Не хочу лякати, але...."

Як повідомляв "Знай.ua", Жерар Депардьє зможе стати хрещеним батьком православним дітям-легендарний француз змінив віру.

Знай.ua писав, покрокові дії при підозрі на covid-19: у МОЗ поділилися докладною інструкцією.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще