В Ізраїлі дослідники проаналізували матеріали, виявлені в храмі VIII століття до нашої ери, і знайшли сліди використання в ритуальних цілях ладану і конопель.

Читайте Знай в Google News!

Стародавній храм було виявлено в пустельній місцевості на півдні Ізраїлю, пише Phys.org.

На думку археологів, він був побудований близько 750-715 років до нашої ери. Добре збереглися і два вівтарі залізного віку. На їх поверхнях виявили чорний засохлий матеріал. Кілька років вчені не могли визначити його склад.

Так, на думку вчених, на поверхні меншого з двох вівтарів були залишки речовини, до складу якого входила дикоросла конопля та гній.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Ізраїль, скріншот: YouTube
Ізраїль, скріншот: YouTube

Останній використовувався для того, щоб ритуальна суміш краще нагрівалася і чаділа без відкритого вогню. За таким же принципом була зроблена суміш, залишки якої знайшли на великому вівтарі. Тільки в даному випадку замість конопель використовувався ладан.

Ці знахідки вважаються унікальними, оскільки нічого подібного раніше археологи не бачили в цій місцевості. Ймовірно, священнослужителі навмисно виготовляли суміші з неї, щоб справити психоактивний вплив на парафіян.

Автор дослідження Еран Ар'є з музею Ізраїлю в Єрусалимі заявив, що докази використання конопель у храмах стародавнього Близького Сходу були знайдені вперше в історії.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше в Ізраїлі археологи зуміли знайти рештки палацу, побудованого ще в VIII столітті до нашої ери.

Як повідомляв портал Знай.uа, археологи натрапили на середньовічний шедевр у простій глибинці.

Також портал Знай.uа писав, що українські археологи відкопали пляшку часів Османської імперії.