Члени Координаційної ради білоруської опозиції Іван Кравцов та Антон Родненко, яких білоруські силовики змусили виїхати до України, розповіли про обставини видворення їх з рідної країни. Також вони розповіли, чому з ними немає одного з лідерів опозиції Марії Колесникової та де вона зараз знаходиться.

Про це білоруські опозиціонери розповіли на прес-конференції у вівторок, 8 вересня, яку Кравцов та Роднєнко провели у Києві.

За словами Кравцова і Роднєнкова, силовики їх схопили в Мінську вранці 7 вересня біля будинку Колесникової, де вони шукали її після повідомлень про її затримання. Їх в наручниках і з мішком на голові доставили спочатку в Головне управління по боротьбі з організованою злочинністю і корупцією МВС, а потім - в департамент фінансових розслідувань Комітету держконтролю.

Кравцов розповів, що людей в штатському, які не представилися, цікавила можливість "вивезення Марії Колесникової за кордон" заради "деескалації в країні".

Іван Кравцов, скрін з відео
Іван Кравцов, скрін з відео

Спочатку Кравцову запропонували, щоб він на своїй машині виїхав з нею і Антоном Роднєнковим через кордон в Україну, однак потім сказали, що самі доставлять Колесникову ​​відразу на кордон.

Обох членів Координаційної ради відвезли в мікроавтобусах на білорусько-український кордон, по дорозі забрали Марію Колесникову в КДБ. "Тому вважаю, що вона була весь день в КДБ", - розповів Іван Кравцов.

Коли кортеж з 4-5 машин, одна з яких належала Кравцову, заїхав на нейтральну смугу, Антона Роднєнкова пересадили в автомобіль Кравцова, після чого привели і Колесникову яка чинила опір силовикам.

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Ми обговорювали це з Марією ще до затримання, вона не хотіла їхати", - підкреслив Кравцов.

За словами Роднєнкова, Колесникову "заштовхали на заднє сидіння", вона кричала, що нікуди не поїде. Як тільки побачила свій паспорт, то порвала його на дрібні шматки і викинула їх на вулицю, після чого вилізла через вікно, оскільки двері були заблоковані, і попрямувала в бік білоруського кордону.

"Марія дуже сильна людина, я захоплююся нею. Це сильний вчинок, на який вона зважилася. Тому вона - один з лідерів опозиції, а я прес-секретар", - заявив Кравцов.

І він, і Антон Роднєнков зізналися, що не змогли б вчинити так, як Колесникова.

Марія Крлесникова, фото: Белта
Марія Крлесникова, фото: Белта

Перед перетином кордону білоруські опозиціонери виявили в машині підготовлені тести на коронавірус, медичну страховку, а також авіаквитки в треті країни.

"Для нас з Антоном були куплені квитки до Туреччини на сьогодні, для Марії квитки до Відня і звідти в Мюнхен", - вказав Іван Кравцов. Він припустив, що це було зроблено для того, "інсценувати нібито наші плани полетіти за кордон".

Після того, як Колесникова втекла з автомобіля і була затримана, Кравцов і Родненков зрозуміли, що їх знову намагаються затримати. Тоді вони, втікши від погоні, швидко поїхали до українських прикордонників.

Члени Координаційної ради білоруської опозиції Антон Родненков та Іван Кравцов підтвердили, що мають посвідки на тимчасове місце проживання в Україні, проте вони не збираються просити політичного притулку.

"Так, це правда у нас є посвідка на тимчасове проживання в Україні, ми з Іваном її оформили у кінці минулого року в листопаді. Ми – волонтери однієї з некомерційних організацій України, і у зв'язку з указом про волонтерство у нас є договір із цією організацією, і на цій підставі ми і отримали посвідку", – сказав Родненков у відповідь на питання журналістів.

Антон Родненко, скрін з відео
Антон Родненко, скрін з відео

Іван Кравцов також висловив своє припущення, де зараз знаходиться Марія Колесникова. Спираючись на відомості з "надійних джерел", він вважає, що на момент пресконференції Колесникова перебувала в Мозирському прикордонному загоні.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Марію Колеснікову викрали у Мінську

Як повідомляв портал Знай.ua, Марію Колеснікову затримали на кордоні з Україною: з'явилися кадри втечі опозиціонерки

Також Знай.ua писав, білоруських опозиціонерів насильно вивезли в Україну