Аналітик Софі Чжан після звільнення з Facebook вирішила відправити співробітникам прощальний лист, який проливає світло на те, як соцмережа розставляє пріоритети в модерації контенту і які повноваження є у рядового співробітника компанії.

Читайте Знай в Google News!

Письмо з'явилося у BuzzFeed, яке процитувало його не цілком, оскільки текст містить персональні дані.

У Facebook Чжан займалася "ботами, що впливають на вибори і тому подібним". Її звільнили у вересні, запропонувавши вихідну допомогу в розмірі 64 тисяч доларів, але дівчина відмовилася через угоду про нерозголошення.

Ексспівробітниця стверджує, що соцмережа більше сфокусована на своєму іміджі, ніж на вирішенні проблем. До загроз демократії в США і Західній Європі компанія ставиться серйозно, а інші регіони не є пріоритетом. Атаки ботів, спрямовані на втручання в політику невеликих країн, не запобігаються місяцями.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

У Facebook виявили скоординовану кампанію тисяч фейкових акаунтів, яка "вводила в оману народ Гондурасу" і просувала чинного президента Хуана Орландо Ернандеса, керівництву Facebook знадобилося дев'ять місяців, щоб відреагувати.

У підсумку Facebook заявив, що заблокував задіяні в кампанії акаунти. Але, за словами Чжан, через два тижні дії зловмисників поновилися, і про це компанія не повідомляла.

Марк Цукерберг, Фото Getty
Марк Цукерберг, Фото Getty

Чжан виявила, що правляча партія Азербайджану використовувала фейкові акаунти для переслідування опозиції. Facebook почав розслідування лише через рік після того, як аналітик закликала звернути на це увагу.

У 2018 році під час виборів у Бразилії Чжан і її колеги видалили 10,5 фейкових реакцій і підписок на сторінки високопоставлених політиків. В Україні вона виявила підозрілу активність щодо підтримки політиків, включаючи Петра Порошенка та Юлію Тимошенко.

За словами Чжан, повноваження, що звалилися на неї як на співробітника середньої ланки, позначилися на її самопочутті. Вона повинна була самостійно приймати рішення, які могли вплинути на політичні процеси країн. Один з менеджерів навіть жартував, що за межами заходу Чжан - "диктатор на півставки".

"Я особисто приймала рішення, що зачіпали національних лідерів без жодного нагляду", - зазначила Чжан.

Вона приймала "незліченну кількість таких рішень - від Іраку до Індонезії, від Італії до Сальвадору" без будь-якої інституційної підтримки. Коли в регіонах, яким вона приділила недостатньо уваги, відбувалися заворушення, дівчина часто відчувала себе відповідальною за це.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадавши, Facebook знову втрутився у вибори США, але з благими намірами.

Як повідомляв портал Знай.uа, санкції США проти Huawei пхають палиці в колеса американським компаніям.

Також портал Знай.uа писав, що Google відмовиться від політики в період виборів США.