В Україні стартує реформа військкоматів. А це означає збільшення у десятеро штрафів за порушення військового обліку та повторний призов резервістів без оголошення мобілізації. Верховна Рада підтримала відповідний законопроєкт № 3553.

Читайте Знай в Google News!

Законопроєкт передбачає перейменування військових комісаріатів на територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (без зміни їх функцій та повноважень).

Повторний призов

Також передбачається запровадження нового виду служби – військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період. Президента можуть наділити правом призивати на службу строком до шести місяців українців, зарахованих до військового оперативного резерву першої черги (резервістів бойових частин) без оголошення мобілізації.

Очікується, що за призваними резервістами, на весь час їх служби, зберігатиметься місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, а також поширюватимуться всі соціальні гарантії передбачені для мобілізованих.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

ЗСУ, фото ООС
ЗСУ, фото ООС

Великі штрафи

Крім того, за ухилення від такого призову піднімуть нижню планку покарання у вигляді позбавлення волі з двох років до трьох. Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період – карається позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років.

Ухилення військовозобов'язаного або резервіста від обліку каратиметься штрафом від 5100 до 8500 грн (зараз до 850 грн). А ухилення від навчальних (спеціальних) зборів – від 8500 грн до 11900 грн (зараз до 1190 грн) або виправними роботами на строк до двох років (зараз арешт до шести місяців).

Використання геймпада армією, фото: geek.informator
Використання геймпада армією, фото: geek.informator

Також мають зрости адмінштрафи за порушення правил військового обліку, законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку і мобілізацію, а також втрату військових документів.

Так, за порушення призовниками, військовозобов'язаними, резервістами законодавства про військовий обов'язок і військову службу (стаття 210 КУпАП) пропонується встановити штраф у 510-850 грн та 850-1700 грн при повторному порушенні (наразі 85-119 і 170-250 грн відповідно).

За порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію громадян штрафуватимуть на 1700-3400 грн і 3400-5100 грн при повторному порушенні (наразі 170-510 і 510-1700 грн відповідно), посадових осіб – 3400-5100 і при повторному порушенні – 5100-8500 грн (наразі 510-1700 і 1700-5100 грн відповідно).

За умисне зіпсуття або недбале зберігання військово-облікових документів (посвідчень про приписку, військових квитків, тимчасових посвідчень), яке спричинило їх втрату штрафуватимуть на 510-850 грн (зараз 17-51 грн), а при повторній втраті на 850-1700 грн (зараз 51-119 грн).

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, на Донбасі окупанти підступно підпалювали траву кулями та стріляли по ЗСУ, звіт ООС

Як повідомляв портал "Знай.ua", на Донбасі загинув воїн ЗСУ: в ООС прозвітували про численні обстріли та загострення ситуації

Також "Знай.ua" писав, Донбас охопила підозріла тиша: ЗСУ не втрачають пильності та готові до миттєвого реагування