Науковці знайшли найдавніші статеві клітини живих істот: вік об'єкту складає близько 100 мільйонів років. Вони належать мініатюрним ракоподібним — остракодам (черепашковим), які "законсервували" себе у шматочку бурштину. Нове відкриття може дозволити переоцінити історію життя на планеті, у тому числі й історію людини як виду.

Читайте Знай в Google News!

Джерело: стаття Exceptional preservation of reproductive organs and giant sperm in Cretaceous ostracods у рецензованому науковому журналі Proceedings of the Royal Society.

Палеонтологам вдалося розтопити скам'янілу смолу і виявити цілими 39 остракод, серед яких були самці, самки і молоді особини ракоподібних. Також збереглися їх сперматозоїди і м'які тканини.

Комахи в бурштині, скрін з відео
Комахи в бурштині, скрін з відео

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Астролог побачив у травні "лихо" для України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Дослідники змогли створити тривимірні зображення остракод у високій якості, що дозволило розглянути як їх статеві клітини, так і статеві органи. Вчені прийшли до висновку, що "поведінковий репертуар розмноження, пов'язаний зі значними морфологічними адаптаціями, залишався незмінним протягом щонайменше 100 мільйонів років і є найважливішим прикладом еволюційного застою".

Крім того, відкриття показало здатність бурштину зберігати м'які частини безхребетних, що дає сподівання на нові цікаві знахідки.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, передсмертні слова великих людей, від яких волосся дибки.

Як повідомляв портал Знай.uа, в мережі показали, що здатне знищити людство.

Також портал Знай.uа писав, що людство вперше зазирнуло в потойбічний світ.