Наші предки вірили, що сьогодні Диявол топче чорницю, тому за неї не ходили в ліс. Люди вірили, що Архангел Михаїл спускався з неба зі своїм військом і виморожував нечисть, тому і заморозки починалися. При цьому бояться Михайла не тільки темні сили, а й нечестиві люди, адже від нього ніякий гріх не приховаєш. У цей день не можна працювати, щоб Бог не покарав, і не можна мити голову, тому що «змиєш розум». Також існувало багато замовів.

Щоб захистити будинок від зла цю замовину можна було вимовляти тільки сьогодні. Господарю і господині потрібно було стати на порозі зі свічок в правій руці і вимовити:
«Великий Архистратиг Михайло, допоможи мені грішному, своєму рабу напочатку (ім'я), визволи мене від боягуза, від потопу, від вогню. Інакше і від марної наглої смерті, і від всякого зла, від бурі похмурої і від лукавого. Визволи мій будинок від справ нечистих. амінь »
Потім свічку гасили.

В цей день також було особливе ставлення до домовика і дворового, їх пригощали, задобрювали. Щоб дворовий не втік і його місце не зайняв Лихий, був інший замов. До світанку у двір виносили хлібну чашку і промовляли: «Батюшка-дворовий, не йди! Не знищ двір, животину не згуби, лихому шляху-дороги не кажи! » Після цього по одній стіні будинку проводили дьогтем смугу, яку якщо Лихий побачить, то обійде будинок стороною.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Щоб захиститися від ворогів і нечисті глава сім'ї повинен був вимовити ще один замов. Він звертався до Михайла: «Зайду я, раб (ім'я) з хати дверима-воротами; назустріч мені Михайло-архангел зі святими своїми з ангелами і апостолами. І почав благати я Михайлу-архангелу: Михайло-архангел, заслони ти мене залізними дверима і замкни тридев'ятьма замками-ключами. І глаголить мені, рабу Божому, Михайло-архангел: затулю я тебе, раба божого, залізними дверима і замкну тридев'ятьма замками-ключами, і дам ключі зіркам. Візьміть ключі, віднесіть на небеса! Замикаюся я, раб Божий, дев'яноста позолоченими ключами, від чаклуна, від колдуніци, від волхвів і від волховіц...»

Прикмети на 19 вересня

  • З дня Михаїла Архангела зима морози кує.
  • З Михайла зима не стоїть, не мерзне.
  • Якщо день теплий, значить осінь буде довгою.
  • Якщо на деревах є паморозь - зима буде сніжною.
  • Сині хмари ввечері - до зміни погоди.
  • Як лягає осиковий лист, така і зима буде. Якщо виворотом вгору - буде тепло, якщо навпаки - холодно.
  • Хто надумав працювати в Михайлів день, той накличе біду.
  • Люди, що народились 19 вересня всього в житті будуть домагатися з працею. Такі люди, як правило, наділені войовничим характером. Носити їм слід аметист.