У вівторок 15 Вересня археологи Мексики заявили, що виявили корабель, на якому в 1850-х роках відвозили в рабство людей майя. Це безпрецедентна знахідка, адже такий корабель був виявлений вперше, передає АР.

Уламки кубинського пароплава C гребним колесом були виявлені в 2017 році, але не були ідентифіковані до тих пір, поки дослідники з Національного інституту антропології та історії не перевірили Сучасні документи і не виявили докази того, що це був корабель La Unión.

Корабель використовувався для захоплення майя під час повстання 1847-1901 років, відомого як "війна каст". Майя знадобилися загарбникам для роботи на полях цукрової тростини на Кубі.

У той час рабство було незаконним у Мексиці, але оператори подібних суден, як повідомляється, купували захоплених захоплених військових або обманювали майя, що залишилися без землі в результаті конфлікту. Обманом їх змушували підписати "контракт" з нібито роботодавцями, в основному на Кубі. Природно, з цими людьми поводилися як з рабами.

La Unión був у рейсі до Гавани у вересні 1861 року, коли його котли вибухнули, і він затонув біля колись важливого порту Юкатана Сизаль.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні
Показати ще

Археолог Барба Майнеке сказала, що жителі Сизаля передавали з покоління в покоління розповідь про корабель рабів, і один з них привів до нього дослідників.

"Бабусі і дідусі, а також прабабусі і дідусі жителів сизалю розповіли їм про пароплав, який забрав майя під час війни каст", - сказала Барба Майнеке.

"Один з людей в Сизалі, який бачив, як вони відводили майя в рабство, розповів своєму синові, а потім він розповів своєму онукові, і саме ця людина привів нас до місця корабельної аварії", — розповіла археолог.

Впізнання було засноване на збережених останках дерев'яного гребного колеса, яке мало ознаки пожежі. Це ще раз доводить достовірність версії з вибухом котлів.

Місце розташування аварії також збігається з сучасними повідомленнями про аварію, в результаті якої загинула половина з 80 членів екіпажу і 60 пасажирів на борту.

Команда також знайшла Столове срібло з емблемою компанії, яка експлуатувала корабель.

У жовтні 1860 року в сусідньому штаті Кампече було спіймано судно, на борту якого знаходилося 29 майя, в тому числі діти у віці 7 років. Влада не дозволила кораблю покинути країну, але це явно не завадило продовженню торгівлі. Майя часто перевозили на кораблях, які привозили сизаль і платили пасажирам на Кубу.

Було неясно, чи були на борту майя в останньому рейсі корабля. Записи незрозумілі, оскільки майя, ймовірно, була вказана як вантаж, а не як пасажири, або корабель, можливо, намагався приховати свою присутність.

Барба Майнеке зазначила, що захоплених у полон бійців майя часто відправляли на Кубу, звідки багато хто ніколи не повертався.

"Кожен раб був проданий посереднику за 25 песо, і вони перепродали його в гавані за 160 за чоловіка і 120 песо за жінку", — розповіла Барба.

Але вона сказала, що наступним етапом дослідження буде спроба знайти їх нащадків. Дослідники планують поїхати в Гавану, де є район під назвою «Кампече».

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що вчені знайшли сліди існування темної матерії.

Як повідомляв портал Знай.uа, археологи відшукали шикарний маєток часів біблійних царів.

Також Знай.ua писав, що в Антарктиді знайшли стародавню істоту віком 250 млн років.