Перші статуї і зображення єгипетських фараонів археологи стали знаходити ще в кінці позаминулого століття. Нікому з археологів донині не приходило в голову дивуватися, чому це майже у всіх статуй був якийсь дефект. То у Тутанхамона ніс відбитий, то у Нефертіті немає руки. Деякі статуї були без очей. Здавалося б-все очевидно. Статуї стародавні, 25 століття до нашої ери. Так що нічого дивного, що статуї були "калічними" - мало що зберігається так довго.

Але, як повідомили CNN, посилаючись на слова американського археолога і єгиптолога Едварда Блайберга, не все було так просто. Час не при чому. А скульптурам шкодили цілеспрямовано.

"Правителі різних династій боролися за владу, тому розбрати залишили шрами в прямому і переносному сенсі в кожному історичному періоді", - розповідає Блайберг.

Він зазначив, що зображенням людського тіла жителі Стародавнього Єгипту приписували надприродні сили.

"Без носа статуя, тобто дух померлої людини, переставала дихати, а, отже, її прообраз не міг відродитися.”

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Єгиптяни свято вірили в загробне життя. Правителі, які керували країною, боялися, що померлий фараон може навіть з того світу управляти державою. Тому вони часто зверталися до іконоборців, які вносили в статую зміни – ламали носи, закривали їй вуха, щоб вона не чула молитов, обрубували їй руки, щоб вона не могла робити і приймати підношення.

На думку Блайберга, який розповів про своє відкриття, іконоборці не були вандалами, тому що саму статую вони не псували, а лише вносили в її вигляд деякі зміни. Втім, сучасній людині це незрозуміло, тому що для нас все, що нагадує про єгипетську цивілізацію, вважається мистецтвом. Хоча самі єгиптяни, швидше за все, про це думали найменше: для них статуї, мумії, саркофаги і зображення були лише об'єктами поклоніння.

Нагадавши, археологи знайшли закляття в 3000-річному саркофазі давньоєгипетського жерця.

Раніше портал "Знай.иа" повідомляв, що під християнським собором виявили стіну з людських кісток, жахливу знахідку понад 300 років.

Також портал "Знай.иа" писав, що у тропічних джунглях знайдений Доісторичний хижак, якого світ ще не бачив.