Про це повідомив директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

"Це була перехідна модель від адміністративної системи ціноутворення до ринкової. Ми перейшли до ринкового ціноутворення, яке сьогодні існує, і тут серйозну роль зіграла саме система ціноутворення з імпортного паритету", - повідомив експерт.

Він зазначив, що формула «Роттердам+» у вугіллі була ідентична формулі ціноутворення на природний газ «Амстердам+», і обидві вони повністю відповідали європейській практиці ціноутворення за принципом імпортного паритету.

За словами Омельченка, цілком очевидно, що слідство в ході розслідування так званої справи "Роттердам»" не змогло встановити жодного підтвердження, що формула ціноутворення за принципом імпортного паритету суперечить економічним або юридичним законам.

"Не було ніяких аргументів і фактів, які б підтверджували, що імпортний паритет, який прийнятий в Україні, порушує якісь закони економіки, а також закони Кримінального кодексу»,-резюмував директор енергетичних програм Центру Разумкова.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Нагадаємо, 28 серпня САП оголосила про закриття справи «Роттердам+» через відсутність достовірних і вичерпних доказів провини підозрюваних.

11 серпня фінальна комплексна експертиза СБУ не підтвердила збитків від дії формули " Роттердам»". До цього також жодна державна експертиза, проведена як з ініціативи НАБУ, так і сторони захисту, не підтвердила нанесення збитку.

9 вересня сторона захисту офіційно отримала від САП копію постанови про закриття цієї справи.

Формула "Роттердам»" діяла в 2016-2019 роках для визначення ринкової вартості вугілля при розрахунку прогнозної оптової ціни електроенергії. Формула автоматично припинила дію 1 липня 2019 року з введенням ринку електроенергії, після цього ціна вугілля та електроенергії для промислових споживачів зросла.