Про це пише Політека.

Мова про Укрзалізницю (УЗ) - одне з найбільших державних підприємств в країні, зі штатом - 376 тисяч співробітників, власником якого є Кабінет міністрів.

Як йдеться у фільмі-розслідуванні "Звичайна корупція", ще в довоєнному та фінансово благополучному 2012 році УЗ для посилення операційної діяльності взяла банківський кредит розміром 161 млн доларів у російського "Промінвестбанку". Компанія зобов'язалася повернути гроші до 2015, але почалася українсько-російська війна. "Промінвестбанк", який на той момент належав державному російському "Зовнішекономбанку", потрапив під санкції США, а УЗ втратила багатомільярдні активи на окупованій частині Донбасу та в анексованому Криму.

Катерина Рожкова, фото: пресс-служба НБУ
Катерина Рожкова, фото: пресс-служба НБУ

З отриманих 161 млн. доларів залізничники встигли виплатити 8 мільйонів основного боргу.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Це стало ласим шматом для охочих поживитися на війні та фінансових негараздах держпідприємств - вітчизняні шахраї різноманітного розливу, звісно, швидко знайшлися, при чому у найвищих державних кабінетах. Зокрема, у кабінеті першої заступниці голови Національного банку України Катерини Рожкової.

Як з'ясували журналісти-розслідувачі, вона стала головною авторкою схеми та змови з привласненням десятків мільйонів державних доларів - Зза підтримки організованої злочинної групи, у складі якої голова правління "Промінвестбанку" Андрій Рожок, керівник обшору на Кайманових островах Річард Дейтс, інвестор-банкір Макар Пасенюк, а також лондонська вигнанка Валерія Гонтарєва, та сама, яка ще 2,5 роки тому очолювала НБУ та була безпосереднім начальником Рожкової.

Валерія гонтарєва Олексіївна, скрін з відео
Валерія гонтарєва Олексіївна, скрін з відео

Як йдеться у фільмі-розслідуванні, всім їм абсолютно безкоштовно допоміг Господарський суд Києва, який урочисто легалізував державно-приватний схематоз. Рожкова після звільнення Гонтарєвої не лише зберегла за собою крісло першого заступника голови НБУ, але й пережила на посаді часи правління наступного голови Якова Смолія, ставши фактично сірим кардиналом центрального банку України, попри усі корупційні скандали, які виникали навколо її неоднозначної особи.

Оборутка з перепродажем боргових зобов'язань УЗ на користь третіх осіб може виглядати дивною лише для тих громадян, які жодного разу не стикалися зі стилем роботи другої особи в НБУ.

Ще у січні 2019 керівник "Промінвестбанкку" Андрій Рожок, якого з Катериною Рожковою пов'язує давнє бізнес-партнерство, надсилає до НБУ запит щодо розгляду питання відступлення прав вимоги багатомільйонного боргу на користь двох маловідомих компаній ACP Trading та Рathfinder strategic credit LP. У запиті йдеться, що борг у 175 млн доларів "Промінвест" свідомо продає лише за 115 мільйонів. Різниця - 60 млн доларів. Вже 6 лютого НБУ схвалює протокольне рішення Правління про відсутність заперечень щодо цього, але оборутка, з незрозумілих причин, зривається.

Певна сумма у 60 млн "зелених", з подачі Рожкової, привертає увагу значно більших та впливовіших гравців, ласих до державного добра.

11 лютого "Промінвестбанк" надсилає до НБУ повторний запит щодо надання роз'яснень про порядок визначення діапазону ціни відступлення прав вимоги. І за декілька днів отримує таке роз'яснення з посиланням на аудиторські висновки двох маловідомих компаній - мінімальна ціна відступних по кредиту - 113 млн доларів, максимальна - 135 млн.

Укрзалізниця, фото:Уніан
Укрзалізниця, фото:Уніан

Як з'ясували журналісти, 27 лютого борг УЗ за 123,5 млн доларів викупила компанія VR Global partners, цей офшор входить до VR Capital Group, який очолює Річард А. Дейтс.

Дейтс - ізнес-партнер знаного інвест-банкіра Макара Пасенюка (керуючий директор широковідомої за попередньої влади фінансової групи ICU з Британських віргінських островів). Засновницею ICU була Валерія Гонтарєва, яка, за інформацією ЗМІ, й досі має вирішальний голос у діяльності віргінського офшорного холдінгу.

Іншими словами, ватажок корупційної зграї перша заступниця голови НБУ Рожкова продала борг української державної корпорації зі знижкою 50 млн доларів маловідомим офшорним шахраям. Борг УЗ на сьогодні разом із штрафом становить 175,5 млн доларів.