П'ятдесят років тому американський психолог Мартін Селігман перевернув всі уявлення про нашу свободу волі. Він проводив експеримент над собаками за схемою умовного рефлексу Павлова. Мета-сформувати рефлекс страху на звук сигналу. У російського вченого тварини по дзвінку отримували м'ясо, а в американського — удар струмом. Щоб собаки не втекли завчасно, їх фіксували в спеціальній упряжі. Про дослідження розповів блогер Андрій Володимирович у Фейсбуці.

Читайте Знай в Google News!

Селігман був упевнений, що коли звірів переведуть у вольєр з низькою перегородкою, вони будуть збігати як тільки почують сигнал. Але в новій клітці собаки сиділи на підлозі і скиглили. Коли в ті ж умови помістили собаку, яка не брала участі в експерименті, вона з легкістю втекла.

собака, фото Pxhere
собака, фото Pxhere

Селігман зробив висновок: коли неможливо контролювати або впливати на неприємні події, розвивається сильне почуття безпорадності. Теорію Селігмана багато разів перевіряли вчені з різних країн. Вони довели, що у людини атрофується воля і бажання взагалі щось робити, якщо вона систематично:

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще
  • зазнає поразки, незважаючи на всі зусилля;
  • переживає важкі ситуації, в яких його дії ні на що не впливають;
  • виявляється серед хаосу, де постійно змінюються правила і будь-який рух може призвести до покарання.

У результаті приходить апатія, а за нею — депресія, людина здається. Теорію про вивчену безпорадність підтверджує життя. Для цього не обов'язково сидіти на повідку і отримувати удари струмом. Досвід переживання вивченої безпорадності у кожного свій, наприклад:

  • невдалі спроби влаштуватися на роботу: відмова за відмовою без пояснення причин,
  • чоловік, який зустрічає ввечері з дорогими подарунками або з агресією без видимого приводу, за настроєм. (Поруч - майже така ж історія про дружину),
  • начальник-самодур, який щомісяця роздає штрафи за якимись новими і нелогічними критеріями.

Депресія
Депресія

З боку здається, що вихід є, але не все так просто. Як протистояти хаосу і що робити, якщо вивчена безпорадність вже відвойовує внутрішню територію? Чи можна не опускати руки і не здаватися апатії? Вчені дають наступні поради:

Засіб 1: Робіть що-небудь. Навіть маленька дія стає вакциною проти перетворення в овоч. Робіть що-небудь тому, що можете. Виберіть, чим зайняти вільну годину перед сном, що приготувати на вечерю і як провести вихідні. Переставте меблі в кімнаті так, як вам зручніше. Знаходьте якомога більше точок контролю, в яких ви можете приймати власне рішення і виконувати його. Слід пам'ятати: проблемою часом є не ситуація, а втрата волі і віри у значущість своїх дій.

Засіб 2: Геть від безпорадності - маленькими кроками. Там, де раніше була історія про безпорадність, можна знайти іншу: історію про свою цінність і важливість, про значущість своїх дій, про можливість впливати на те, що відбувається. Важливо знаходити окремі випадки в минулому: коли у мене вийшло? коли я зміг на щось вплинути? коли змінив ситуацію своїми діями? Так само важливо звертати увагу на сьогодення. Немає занадто маленьких цілей - все важливі. Відомо, що де увага - там і енергія. Чим більше уваги досягненням, тим сильніше підживлення для нової історії. Тим вище ймовірність не опустити руки.

Спосіб справлятися: ставте маленькі реальні цілі і обов'язково відзначайте їх досягнення. Ведіть список і перечитуйте його. Невеликі досягнення допомагають набратися ресурсу для більш масштабних дій. Наростити впевненості в своїх силах.

Засіб 3: Інший погляд. Селігман дійшов висновку, що схильність тим чи іншим чином пояснювати те, що відбувається впливає на те, чи шукаємо ми можливість діяти або здаємося. Селігман запропонував схему рефреймінгу: переосмислення досвіду і перебудову сприйняття, яка називається "Схема ABCDE".

Осенняя депрессия
Осенняя депрессия

A-Adversity, несприятливий фактор. Згадайте неприємну ситуацію, яка викликає песимістичні думки і почуття безпорадності. Важливо для початку вибирати ситуації, які за шкалою від 1 до 10 ви оцінюєте не вище, ніж на 5: так досвід навчання рефреймінгу буде більш безпечним.

B-Belief, переконання. Запишіть вашу інтерпретацію події: все, що думаєте про подію.

C-Consequence, наслідки. Як ви поводиkися у зв'язку з цією подією? Що відчували в процесі?

D-Disputation, інший погляд. Запишіть докази, які ставлять під сумнів і спростовують ваші негативні переконання.

E-Energizing, активізація. Які почуття (і, можливо, вчинки) викликали нові аргументи і більш оптимістичні думки?

Спосіб справлятися: спробуйте спростувати песимістичні переконання письмово. Заведіть щоденник для запису неприємних подій і їх опрацювання за схемою ABCDE. Перечитуйте свої записи кожні кілька днів. Зчасом і практикою можна навчитися більш ефективно справлятися із занепокоєнням, не здаватися безпорадності і виробляти власні успішні стратегії реакції і поведінки. Енергія, яка раніше обслуговувала песимістичні переконання, вивільниться, і її можна вкласти в інші важливі області життя.

Варто звернутися за професійною допомогою, якщо:

  • ви відчуваєте важкі переживання і за шкалою від 1 до 10 оцінюєте їх на 7 або вище;
  • ви перебуваєте в депресивному стані, все падає з рук;
  • ви почали самостійну роботу, але в процесі відчуваєте себе гірше;
  • відчуття безпорадності посилюється, а негативні уявлення про себе зміцнюються.

Пятьдесят лет назад американский психолог Мартин Селигман перевернул все представления о нашей свободе воли. Селигман...

Geplaatst door Андрей Владимирович op Maandag 28 september 2020

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, якщо у дитини поганий апетит - доктор Комаровський дав десять рецептів допомоги

Як повідомляв портал "Знай.ua", Комаровський розповів все про анемію: чим піднімати низький гемоглобін

Також "Знай.ua" писав, що доктор Комаровський назвав 11 способів привчити дитину до фізичної активності