Про це заявив народний депутат України, перший заступник голови комітету з питань енергетики та ЖКГ Олексій Кучеренко в ефірі телеканалу «Україна».

За словами депутата, ухвалений Верховною Радою закон про зниження «зелених» тарифів не вирішив у повній мірі проблему заборгованості на енергоринку, і нині необхідно прийняти додаткові рішення.

«Дефіцит коштів на покриття проблем енергоринку і зеленої енергетики залишився достатньо великим. Він складає приблизно 22 мільярди на рік», - розповів Кучеренко.

Він повідомив, що в.о. міністра енергетики Ольга Буславець закликала депутатів підтримати закладення у бюджеті коштів у вигляді облігацій внутрішнього займу для погашення заборгованості перед виробниками електроенергії з альтернативних джерел.

«Це питання найближчим часом буде розглядатися на комітеті. Ми будемо шукати вихід, щоб ні в якому разі не допустити підвищення цін на енергоносії. Ми маємо на увазі електроенергію», - повідомив Кучеренко.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Раніше депутат Людмила Буймістер повідомила, що проблему заборгованості на енергоринку буде вирішено без підняття тарифів на електроенергію. Зокрема, через ухвалення законопроекту «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» щодо підтримки виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії» (№4151), яким пропонується випустити ОВДП на 19,6 мільярдів для погашення в четвертому кварталі 2020 року боргу перед виробниками "зеленої" енергетики.

Нагадаємо, 1 серпня набув чинності Закон № 810-IX, ухвалений з метою реалізації ключових положень Меморандуму про взаєморозуміння між урядом і інвесторами в ВДЕ. Законом передбачається, зокрема, зниження "зелених" тарифів, обмеження обсягів введення в експлуатацію нових потужностей ВДЕ, введення повної відповідальності за небаланси для виробників «чистої» електроенергії з 2022 року (50% у 2021 році) тощо. Також закон передбачає забезпечення 100% виплат за вироблену зелену електроенергію, починаючи з серпня поточного року. Крім того, закон визначає терміни і обсяги погашення накопиченої заборгованості перед виробниками ВДЕ - в четвертому кварталі цього року держава має погасити 40% заборгованості (близько 9 млрд грн), а решта 60% в 2021 році.