У жовтні в Україні відзначають професійне свято всіх педагогів – День вчителя 2020. Розповідаємо про історію і головні традиції цього дня.

Коли відзначають День вчителя 2020

День вчителя – перехідне свято, тобто воно не має фіксованої дати святкування. У нашій країні його прийнято відзначати в першу неділю жовтня. У 2020 році торжество випадає на 4 жовтня.

Крім української версії свята існує ще й міжнародна – Всесвітній День вчителя відзначається щорічно 5 жовтня.

День учителя 2020, фото: pixabay

Історія появи свята

Історія виникнення святкування Дня вчителя почалася ще в часи Радянського Союзу. Традиція продовжилася і в роки незалежності України, згідно з Указом президента від 11 вересня 1994 року.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

Крім нашої країни День вчителя відзначають і інші пострадянські країни: Білорусь, Латвія, Казахстан.

А ось міжнародна версія свята з'явилася тільки в 1994 році. Її створення ініціювала організація ЮНЕСКО в честь прийняття першого документа, що регулює умови роботи педагогів.

День учителя 2020, фото: pixabay

Цікаві факти про професію вчителя

Учитель – одна з найдавніших професій. Перші навчальні заклади з'явилися в країнах Стародавнього Сходу (Китай, Індія, Вавилон) ще в 4 столітті до нашої ери.

За часів існування Стародавньої Греції педагогами називали рабів, які доглядали за хлопчиками з семирічного віку. В їх обов'язки входило виховання фізичних і моральних якостей вихованця, а також елементарне навчання грамотності.

А ось в Київській Русі школи з'явилися приблизно в 988 році – тоді Володимир заснував перший учбовий заклад для дітей вищих верств суспільства. Запис в літописі від 988 року свідчить, що Володимир почав «брати у знатных людей чад и оддавати на учение книжне».

Школи працювали в основному при храмах і монастирях і утримувалися за рахунок світських осіб. В них навчали дітей зі знатних родин – бояр, купців, ремісників. А вчителями були священики, які володіли грамотою.

Перше жіноче училище з'явилося на території сучасної України – в 1086 році його відкрила внучка Ярослава Мудрого Анна Всеволодівна.

За часів існування Російської імперії все досягнення України в освітній галузі були знищені. У підсумку це призвело до того, що 90 відсотків населення стало безграмотним.

Згідно зі звітом організації Global Teacher Status Index, професія вчителя користується найбільшою повагою в Китаї. А ось останню позицію в рейтингу зайняв Ізраїль.

Дослідження показують, що вчитель настільки ж важка професія, як і диспетчер повітряного руху, пілот або пожежний. Рівень стресу у них знаходиться приблизно на однаковому рівні.

День учителя 2020, фото: pixabay

Як святкують в різних країнах світу

День, присвячених педагогам, існує в різних країнах світу, проте традиції святкування всюди відрізняються.

Так, наприклад, у Франції дарувати подарунки вчителям не прийнято. Зате в цей день школи влаштовують святкові концерти та обіди, під час яких педагоги можуть поспілкуватися один з одним в неформальній обстановці.

У Німеччині вчителя в школах ні за яких обставин не мають права приймати подарунки дорожче десяти євро.

В Америці День вчителя святкується в травні – як і в Україні, діти несуть своїм наставникам квіти і цукерки.

У Польщі учні самостійно не можуть дарувати подарунки своїм вчителям – це можуть розцінити як хабар. Тому, за традицією, класному керівнику дарують букет квітів і цукерки від імені всього класу.

Як вже говорилося, в Китаї професія вчителя користується величезною повагою і шаною – тому учні в цей день обов'язково організовують святковий концерт і дякують своїм педагогам за їхні старання і працю.

А ось в Аргентині на свято педагогів і зовсім оголошується загальний вихідний.

В Індії існує багатовікова традиція, коли учні старших класів міняються зі своїми вчителями місцями і самі проводять уроки.

День учителя 2020, фото: pixabay

Як відзначають в Україні

У День вчителя освітянам, за традицією, підносять квіти і символічні подарунки, радують театральними постановками та святковими концертами.

В освітніх установах організовують шкільні ради, на яких разом з батьками учнів обговорюють важливі питання, пов'язані зі шкільним життям.

Випускники шкіл, за традицією, провідують своїх улюблених педагогів.
На державному рівні проводять нагородження вчителів, які досягли вагомих результатів у своїй діяльності.

У педагогічних університетах та інститутах проводять День відкритих дверей, щоб бажаючі стати вчителями могли познайомитися з основами і премудростями професії.

В останні роки в Україні популярність набирає еко-культура – в багатьох школах День вчителя і 1 вересня проходять під гаслом «Не зрізав квіти – принось саджанець». Учні приносять з собою не "мертві" квіти, а саджанці дерев і закопують їх на території навчального закладу.

День вчителя
День вчителя
День учителя 2020, фото: pixabay

Що подарувати вчителю

В Україні мода на дорогі подарунки вчителям відходить у минуле. Сьогодні серед учнів "модно" дарувати презенти, зроблені своїми руками. Наприклад, листівкиі чи стінгазети. Саме вони будуть залишатися в пам'яті наставників ще багато років.

Традиційно, самим поширених подарунком на День вчителя є букет квітів. Також винуватцям торжества часто дарують різні прикраси для класу, книги, щоденники, флешки та канцелярське приладдя.

Але існує і ряд презентів, які категорично не можна дарувати працівникам освіти. Перш за все, це гроші – адже їх можуть розцінити як хабар. Також в стоп-лист входять предмети косметики, духи, нижня білизна, колготки або будь-який одяг, побутова техніка, а також інші занадто дорогі подарунки.