Найдавніше перо було знайдено науковцями ще в 1862 році на півдні Німеччини поряд з залишками чотирьох динозаврів. Вже більше ніж півтора століття йде дискусія щодо того, чи належало перо рептиліям — і останніми роками ця версія набирає все більше прихильників. Однак схоже, що в ній все ж можуть поставити крапку: вчені стверджують, що змогли приписати знахідку прадавній рептилії археоптериксу, яка також є зубатим пращуром сучасних птахів. Вік знахідки оцінюється приблизно у 150 мільйонів років.

Читайте Знай в Google News!

Команда вчених на чолі з Райаном Карні з Університету Південної Флориди досліджувала скам'янілі останки 13 археоптериксів. Результатами своєї роботи вони поділилися у науковому виданні Nature, про що повідомляє науково-популярний ресурс Science Alert.

Вченим вдалося з'ясувати, що на верхній поверхні крила археоптерикса має пір'їни, які ідентичні досліджуваному перу за розміром і формою.

Райан Карні вважає, що його команді нарешті вдалося знайти відповідь питання, яке так довго хвилювало палеонтологів: кому ж все ж належало це перо.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Перо археоптерикса, зображення Nature
Перо археоптерикса, зображення Nature

Завдяки використанню електронного мікроскопа, дослідники визначили, що перо знаходилося на лівому крилі археоптерикса. Також вдалося виявили меланосоми - мікроскопічні пігментні структури, які вказали на те, що колись перо було повністю чорним.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше вчені виявили личинки доісторичних кровожерливих паразитів.

Як повідомляв портал "Знай.ua", у Китаї відкрито новий вид динозаврів: унікальна знахідка археологів.

Також "Знай.ua" писав, що вчені знайшли найтихішого динозавра на Землі: ходив навшпиньки.