Вчені виявили на узбережжі Антарктиди прекрасно збережені мумії пінгвінів, яким сотні років.

Глобальне потепління, яке призвело до зростання температури в Антарктиді, відкриває вченим нові таємниці. Так, з-під снігу, що розтанув, показались сліди давньої колонії пінгвінів Аделі. Як пише видання Daily Mail, американські вчені знайшли мумії пінгвінів, яким кілька тисяч років.

Зазначається, що дослідники з Університету Північної Кароліни (США) знайшли на мисі Ірізар в Антарктиді останки давньої колонії пінгвінів Аделі. Місце, де була зроблена знахідка, раніше покривав льодовик.

Спочатку знахідка виглядала навдивовиж свіжою, тушки добре збереглися.

"Ми зібрали мумії пінгвінів, щоб вивчити їх в лабораторії і застосувати радіовуглероїдне датування для з'ясування точного віку. Виявилося, що навіть ті тушки, які виглядали як свіжі, насправді пролежали в мерзлоті сотні й тисячі років. Виявлені мумії пінгвінів належали птахам, які жили тут в період з 5 тисяч до 800 років до нашої ери. Тіла збереглися через низьких температур, але тепер почали стрімко псуватися через потепління ", - розповідає Стівен Емслі, провідний автор дослідження, який і знайшов останки пінгвінів.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Муміфіковане пташеня пінгвінів Аделі, виявлене в Антарктиді фото: Стівен Емслі
Муміфіковане пташеня пінгвінів Аделі, виявлене в Антарктиді фото: Стівен Емслі

Відомо, що з моменту відкриття мису Ірізар в 1901 році і до сьогоднішнього дня пінгвіни Аделі на мисі ніколи не розселялися. Дослідники вивчили знімки із супутників. Виявилося, що до 2013 року територія мису була покрита постійним шаром снігу і льоду. Потім під впливом температур покрив почав танути, оголюючи землю.

Місце давно занедбаної колонії пінгвінів, виявлене під час танення льоду. Фото: Стівен Емслі
Місце давно занедбаної колонії пінгвінів, виявлене під час танення льоду. Фото: Стівен Емслі

Радіовуглецевий аналіз знайдених останків показав, що найбільш рання колонія пінгвінів Аделі жила на мисі понад 5000 років тому.

"В цілому наша вибірка виявила суміш старих і недавніх останків пінгвінів, що передбачає кілька періодів заселення і залишення цього мису протягом тисяч років. За всі роки, що я проводив дослідження в Антарктиді, я ніколи не бачив такого місця", - поділився професор Стівен Емслі.

Вчені впевнені, що в майбутньому в Антарктиді будуть все частіше виявлятися подібні знахідки.

"Потепління триває, так що можна припустити, що нас чекає ще багато цікавих знахідок на узбережжі моря Росса", - зазначив Емслі.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, єгипетська мумія птаха виявилася людським немовлям з вовчою пащею

Як повідомляв портал Знай.ua, єгипетська мумія розкрила вченим секрети стародавньої медицини

Також Знай.ua писав, мумія дитини розкрила археологам таємницю, яка зберігалася тисячоліття