З 1 жовтня 2020 року в Україні з обігу виводяться монети номіналом у 25 копійок та банкноти 2003 і більш ранніх років випуску. Тепер обміняти їх можна лише у банках, а пізніше — лише у деяких банківських установах.

Читайте Знай в Google News!

Джерело: повідомлення пресслужби НБУ.

"Ми продовжуємо наводити лад у готівковому обігу та приводити його до світових стандартів. Головна мета наших рішень – спростити готівкові розрахунки та підвищити їхню зручність для користувачів. Також ми дбаємо про економічну доцільність та підвищення якості готівки в обігу", — пояснив доцільність ініціативи заступник Голови Національного банку Олексій Шабан.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Обміняти платіжні засоби старого зразка можна в усіх українських банках, але лише до 30 вересня 2021 року включно. Далі упродовж ще двох років будуть приймати у Нацбанку, і відповідно уповноважених банках (ними стали Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзен Банк Аваль, ПУМБ).

"З цієї дати (1 жовтня 202 року - ред.) їх не прийматимуть під час розрахунків готівкою за товари та послуги, а Національний банк вилучатиме їх з готівкового обігу. Тобто з 01 жовтня 2020 року усі магазини, ресторани, сфера побуту мають припинити їх приймати, а залишки таких монет і банкнот – до 16 жовтня здати до кас банків України для зарахування на рахунки", - заявив директор Департаменту грошового обігу Національного банку Віктор Зайвенко.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Кирило Шевченко, якого 16 липня український парламент призначив новим головою Національного банку України, планує зберегти позицію НБУ по судових спорах щодо націоналізованого "Приватбанку" з колишніми акціонерами.

Як повідомляв портал Знай.uа, Національний банк не виходив з інтервенціями на міжбанківський валютний ринок протягом останнього тижня, оскільки коливання не були серйозними. Про це заявив новий глава НБУ Кирило Шевченко.

Також портал Знай.uа писав, що у своїй декларації новий глава Національного банку вказав 14 593 792 гривень заробітної плати та інші доходи, дві машини, квартири, а також земельну ділянку в анексованому Криму.