Це пояснюється величезною заборгованістю платників перед Пенсійним фондом. На початок вересня вона становила 20 з половиною мільярдів гривень. З них понад половину, а саме близько 11 мільярдів, доводиться на частку фізичних осіб — підприємців.

Стан справ обтяжується тим, що перш Державна казначейська служба могла позичати Пенсійний фонд, затикаючи діри в його бюджеті. Тепер такої можливості немає, бо колишні позики ще не повернуті.

Дефіцит в цьому бюджеті стрімко зростає. Якщо на початок 2020 року він становив 23 мільярди гривень, то через пів року — вже 34 мільярди. Однак тут враховується лише бюджет самого ПФ, і в розрахунки не включені доплати, гарантовані державою.

При цьому в державному бюджеті на 2021 рік на пенсійне забезпечення закладена сума, рекордна для всієї історії незалежної України - 203 мільярди 800 мільйонів гривень. Такі дані парламентського комітету з питань соціальної політики.

Популярні новини зараз
Українцям дали шанс позбавитися боргів за комуналку: далі може стати гірше Vodafone порадував абонентів безкоштовним інтернетом: як отримати Пенсіонери отримають значну доплату до пенсії: кому і скільки добавлять найближчим часом Не лише електроенергія вдарить по гаманцю: яка комунальна послуга подорожчає з 1 червня
Показати ще

Глава цього комітету, депутат Верховної Ради від партії «Слуга народу» Галина Третьякова вважає, що стан справ міг би врятувати перехід до дворівневої пенсійної системи.

Вона також поскаржилася на те, що держава, субсидуючи Пенсійний фонд, не може повною мірою контролювати його діяльність — а значить, не може і знати, наскільки раціонально витрачаються субсидії.

Нарешті, ще одна причина збільшення «дірки» в Пенсійному фонді — скорочення кількості українців, що легально працюють, з зарплат яких виробляються відрахування. Протягом одного лише року, з липня 2019 року до липня 2020, їх число впало на 565 тисяч людей.

Раніше глава уряду Денис Шмигаль заявляв, що вже через 15 років Україна не зможе виплачувати пенсії.

Також повідомлялося, що з 2021 року в країні почнуться ретельні перевірки тих, хто звертається по соціальну допомогу.