Згідно з реєстром позовів до "гарантованого покупця" таких компаній більше 50.

Сукупний обсяг коштів, які мають намір відсудити дані компанії у держпідприємства – понад 630 млн грн.

Як повідомлялося, 6 жовтня Європейсько-українського енергетичного агентства та Української вітроенергетичної асоціації написали листа до прем'єр-міністра Д.Шмигаля, якому повідомили, що уряд порушує Меморандум про взаєморозуміння з виробниками зеленої електроенергії і не виконує зобов'язання з погашення боргів перед ними.

За інформацією партнера міжнародної юридичної фірми Dentons Максима Сисоєва, інвестори в проекти "зеленої" енергетики готуються до подачі групових позовів проти України для захисту своїх прав. Зокрема через те, що в липні поточного року був прийнятий закон про зменшення «зелених» тарифів, а борги перед виробниками енергії з відновлюваних джерел перевищили 21 млрд грн.

На думку юристів, подача масових позовів інвесторів ВДЕ в Міжнародний інвестиційний арбітраж проти держави за порушення їх прав є найефективнішим засобом захисту.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Як повідомлялося, 1 серпня набув чинності Закон № 810-IX, який підписав президент України Володимир Зеленський. Завдання закону-реалізувати основні положення меморандуму про взаєморозуміння між Кабінетом Міністрів України та іноземними інвесторами у ВДЕ.

Закон передбачає, зокрема, зниження "зелених" тарифів, обмеження обсягів введення в експлуатацію нових потужностей ВДЕ, введення повної відповідальності за небаланси для виробників "чистої" електроенергії з 2022 (50% у 2021 році) та інші норми. Ці заходи дозволять економити державі 7 млрд грн щорічно.

Крім того, закон визначає терміни та обсяги погашення накопиченої заборгованості перед виробниками ВДЕ - в четвертому кварталі цього року держава повинна погасити 40% заборгованості (9 млрд грн), а решта 60% в 2021 році.

У свою чергу меморандум передбачає забезпечення 100% виплат за вироблену "зелену" електроенергію, починаючи з серпня цього року. Станом на початок жовтня борги за попередні періоди не погашені, а рівень розрахунків за електроенергію по ВДЕ за серпень склав 100% (зі значним запізненням), за 20 днів Вересня - 22%.

У серпні прем'єр-міністр України Д.Шмигаль заявив, що уряд забезпечить оплату 40% боргу до кінця цього року.