Нобелівський комітет присудив премію з хімії двом вченим, Еммануель Шарпентьє і Дженніфер Дудне, за розробку методів редагування генома. Вони створили так звані "генетичні ножиці" CRISPR, які дозволяють редагувати геном протягом декількох тижнів. Раніше на це могли йти тижні.

Читайте Знай в Google News!

Про це повідомляє прес-служба Нобелівського комітету.

За допомогою "генетичних ножиць" модифікують геном рослини і роблять їх більш родючими і витривалими. Також нове відкриття може змінювати ДНК тварин, рослин і мікроорганізмів з високою точністю.

"цей генетичний інструмент має величезну силу, яка впливає на всіх нас. Це не тільки зробило революцію у фундаментальній науці, але також призвело до інноваційних культур і призведе до новаторських нових медичних методів лікування", — заявив голова Нобелівського комітету з хімії Клаес Густафссон.

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

З тих пір як Шарпентьє і Дудна відкрили "генетичні ножиці" в 2012 році, їх використання справило вибух. Цей інструмент сприяв багатьом важливим відкриттям у фундаментальних дослідженнях, і вчені змогли виробити культури, які витримують цвіль, шкідників і посухи. А в медицині тривають клінічні випробування нових методів лікування раку.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадавши, Грету Тумберг вдруге номінують на Нобелівську премію, чим привернула увагу Еко-активістка.

Як повідомляв Знай. ua, друг Стуса розміняв дев'ятий десяток, молодість в таборах, все заради України.

Також Знай. ua писав, що Нобелівський комітет "заслав" Івана Франка в Росію, суперечка розгорілася сильніше австралійських пожеж.