Українська вчена отримала у США престижну нагороду MacArthur Award.

Науковиця з України Поліна Лішко, яка працює в університеті Берклі в Каліфорнії, отримала цьогорічну стипендію від фундації Джона та Кетрін МакАртурів - MacArthur, яку ще називають "стипендією для генїв". Про це повідомляє "Голос Америки".

Поліна Лішко отримає 625 тисяч доларів для фінансування її наукових досліджень протягом наступних п’яти років.

Українка здобула славу у США за винаходи у репродуктивній біології та сферах, які можуть продовжити тривалість життя.

Як зазначає видання, на стипендію MacArthur неможливо податися – комісія сама обирає кандидатів. Українка – одна з 26 осіб, які отримали "стипендію для геніїв" цього року.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

"Стипендія MacArthur змінює життя. Психологічно, це величезний поштовх - не лише для мене, але й для команди теж, тому що це демонструє визнання важливості репродуктивної фізіології", - сказала Лішко в коментарі університетському виданню.

А ось з назвою премії від фонду МакАртурів - "премія для геніїв" - Поліна Лішко не згодна.

"У всіх, хто працює в науці, дуже великий розумовий потенціал. Тим не менш, занадто зарозуміло говорити, що ми генії; кожна людина в певному сенсі геній", - вважає українка.

Науковиця працює разом зі своїм чоловіком Юрієм Кірічком. Вони обоє закінчили Інституту фізіології імені Богомольця в Києві, а згодом перебрались працювати до США. Нині подружжя посідає значне місце в сучасній американській науці - Юрій шукає секрет довголіття, Поліна працює над створенням радикально нового засобу контрацепції.

Подружжя говорить, що їм подобається, як американські університети дають можливість поєднувати роботу над теоретичними дослідженнями з прикладною наукою. На їхній погляд, це дало їм можливість розвинути власний науковий потенціал та зробити внесок у світову науку.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, українська письменниця і вчена Галина Яценко отримала премію від популярного німецького журналу "SPIEGELUNGEN".

Як повідомляв портал Знай.ua, українка вирішила загадку, над якою 400 років ламали голову всі вчені

Також Знай.ua писав, геніальну школярку з Ужгорода заберуть в Китай.