У цю групу, зокрема, входить глава парламентського комітету з питань соціальної політики Галина Третьякова.

У першому з проєктів пропонується декриміналізувати виробництво самогону для особистого споживання (зараз воно вважається адміністративним правопорушенням). Його автори нагадують, що ця стаття з'явилася ще за радянських часів, в 1987 році, в ході горбачовської антиалкогольної кампанії — але вже тоді показала свою неефективність. До того ж по ній покладається зовсім незначний штраф — до 170 гривень.

Депутати вважають, що виробляти самогон для себе — природне право громадянина України. Карати за нього тим більше безглуздо, що за сьогоднішнім українським законодавством виготовляти кустарним способом наливки, вина і медовухи можна безкарно.

Другий законопроєкт допускає виробництво самогону і на продаж, але тільки в малих масштабах. Якщо це бажають робити фізичні особи — підприємці, то їм слід отримати відповідну ліцензію. Але якщо такий комерсант в місяць переробляє не менше тонни молочної сировини, то платити за ліцензію йому не потрібно. Також він звільняється від сплати акцизного збору. Але і тоді йому дозволено виробляти не більше ста літрів самогону щомісяця.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Також в проєкті закону прописано визначення самогону: це спиртний напій міцністю від 40 до 60 градусів, кустарно виготовлений шляхом перегонки браги.

У вересні мешканка Івано-Франківської області була покарана за торгівлю самогоном.

А в Запоріжжі цей напій продають майже відкрито.