Дарію Яківну Цвєк називають найкращим кулінаром України. Саме ця жінка для наших батьків була Джеймі Олівером і Євгеном Клопотенко.

Читайте Знай в Google News!

Страви Цвєк досі готують в українських сім'ях. І не тільки. Звичайній галицькій жінці вдалося стати відомою не лише в межах рідної України.

Дарія народилася на Тернопільщині в 1909 році. З самого дитинства вона любила допомагати бабусі на кухні. Вона старанно записувала рецепти за бабусею і вимірювала те, що вона додавала "на око".

Батько Дарії працював у Варшаві і часто брав дочку з собою. Саме там вона вчилася етикету за обідом у польської інтелігенції.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає
Показати ще

Вона підросла, вивчилася і вже з чоловіком переїхала в Івано-Франківськ, де і жила під час Другої світової війни. Вже після війни комусь із радянських офіцерів сподобалася квартира, в якій жила сім'я і у важкий період вони залишилися без житла.

Дарія Цвєк, фото з вдкритих джерел
Дарія Цвєк, фото з вдкритих джерел

Саме цей непростий час змусив жінку повернутися до свого захоплення. Вона почала готувати торти на замовлення.

Дарія влаштувалася в лікарню, де офіцери помітили її кулінарні здібності. Талановита кулінарка почала готувати обіди для прийомів номенклатури.

Онук Цвєк Андрій Матвіїшин розповідає, що на цих обідах завжди сидів "чекіст", бо боялися, що "бандерівка отрути якогось насипле".

Дарія Цвєк, фото з вдкритих джерел
Дарія Цвєк, фото з вдкритих джерел

Крім того, Дарія проводила уроки з кулінарії та етикету для дружин еліти тих років. Так рецепти жінки почали йти в народ. Їх поширювали і переписували.

Письменниця Ірина Вільде вмовляє кулінара видати книгу. У світ книга" Солодке печиво " вийшла в 1960 році. Вона була настільки популярна, що її перевидавали 9 разів.

Важливо, що в своїх книжках вона турбувалася не тільки про смак, але і про естетичну складову. Для фото вона сервірувала стіл і презентувала страви особисто.

Підхід до кулінарії як до мистецтва зробив її книжки такими особливими, а її рецепти залишаються актуальними і сьогодні.

Сьогодні День народження Дарії Цвєк!

Сьогодні День народження Дарії Цвєк! Саме вона стала хрещеною мамою сучасної української кулінарії – і через це її знає ледь не кожна українська господиня А ви готували щось за її рецептами?

Geplaatst door Радіо Свобода op Zaterdag 10 oktober 2020

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадавши, всесвітньо відомий кухар розкрив Золотий рецепт ідеального стейка, сіль, перець і любов.

Як повідомляв Знай. ua, кулінари-аматори " МастерШеф "дивували суддів кмітливістю, хто приготував пасту" як в кафетерії на хуторі " і вилетів з проекту.

Також Знай. ua писав, що кулінарний експерт розповіла, як приготувати бабагануш і смачну кавказьку закуску.