Народний депутат від фракції "Слуга народу" Андрій Холодов розповів про те, як насправді відбувалася процедура приватизації готелю "Дніпро", який розташований у центрі Києва.

"Я багато говорив про порушення процедури підготовки до приватизації, заниження стартової ціни і проблеми з платоспроможністю покупця. Підсумком цієї ганьби стало те, що гроші на покупку готелю дав Національний банк України.

Слідкуйте за руками:

- КМУ з процедурними порушеннями передає готель Дніпро в ФДІ. Наразі у цій справі відкрито кримінальне провадження.

- Наприкінці 2019 року голова ФДІ Дмитро Сенніченко змінює керівництво готелю Дніпро. Нове керівництво готелю готує фінансову звітність за 2019 рік, і в цій фінзвітності вартість його активів фіксується на рівні 249,4 млн грн.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Дивимося на динаміку. У 2018 році вартість активів компанії збільшилася на приблизно 2 млн грн, в 2019 році – зменшилася на суму близько 200 тисяч. Коли у компанії активів на 249 млн грн, будь-який бухгалтер може скласти фінансову звітність так, що вартість активів трохи зменшиться або трохи збільшиться.

В результаті цих маніпуляцій готель повинен потрапити в категорію "малої приватизації", "велика" стартує від оцінки активів в 250 мільйонів. Готель на Європейській площі буде виставлено на продаж без залучення оцінювачів, без аудиту, як сільський магазин.

- ФДІ з процедурними порушеннями приймає рішення про передачу готелю на приватизацію. Наразі у цій справі відкрито кримінальне провадження.

- ФДІ оголошує про аукціон і починає приймати документи учасників. У законі про приватизацію написано, що покупець зобов'язаний надати повний пакет даних про бенефіціарів, і, якщо планує залучати кредитні гроші, – про кредиторів.

Документи компанії "Смартленд" приймаються без даних про кредиторів, відповідно, до аукціону вони не можуть бути перевірені.

- Компанія "Смартленд" перемагає на аукціоні.

Олександр Кохановський, який формально не має ніякого відношення до "Смартленду", каже, що покупець готелю – він. ФДІ ніяк не реагує, слова Кохановського не підтверджує і не спростовує. Ніхто досі не знає, що реальний власник компанії.

- Глава ФДІ підписує протокол аукціону і договір. На момент підписання договору інформація про джерела фінансування угоди відсутня.

- Компанія "Смартленд" після підписання договору з ФДІ починає шукати гроші, щоб закрити угоду. Вона подає заявки як мінімум в 2 банки (РВС-банк і Січ) з проханням відкрити кредитну лінію.

Поручителем виступає газотрейдер "Газ ком Трейд".

ФДІ не має інформації про кредиторів і заставодавця і не має права їх перевіряти після підписання договору.

При процедурі "великої приватизації" жодне з вищеописаних порушень не було б можливим.

- Банк Січ пропонував "Смартленду" кредит під 9% річних – тобто понад 90 мільйонів гривень на рік потрібно буде платити тільки відсотків по кредиту.

Чистий прибуток готелю Дніпро за 2019 рік – близько 280 тисяч гривень. Рішення про видачу такого кредиту може бути тільки політичним, оскільки ніякий кредитний комітет з фінустанов такий кредит не дасть.

- Банк-кредитор отримує рефінансування НБУ для того, щоб профінансувати цю угоду.

Угода закрита", - пише Холодов на своїй Facebook-сторінці.

готель "Дніпро", фото з відкритих джерел
готель "Дніпро", фото з відкритих джерел

За підсумками нардепа, компанія, якою володіє невідомо хто, стала власником готелю в центрі Києва за гроші НБУ, тобто за гроші українців.

"І це чомусь називається інвестиціями. Ні, це просто схема прикриття російських бенефіціарів, яку організував Дмитро Сенніченко і гроші на яку видали в борг громадяни України", - підкреслив політик.

‼️‼️Профанация от Сенниченко: российские бенефициары «Смартленда» заплатили за отель Днепр деньгами народа Украины Хочу...

Geplaatst door Андрій Холодов op Maandag 12 oktober 2020

скріншот

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадавши, готель купила компанія "Смартленд", яку пов'язують з російським олігархатом.

Як повідомляв портал Знай.uа, збіднілі на карантині українці "скинулися" заради Зеленського: "Майже 200 тисяч гривень".

Також портал Знай.uа писав, що міністр фінансів Марченко вганяє Україну в боргову яму, з бюджету витікають мільярди.