За Маргарет Тетчер закріпилося прізвисько "залізна леді". Ставлення до першої жінки, яка зайняла пост прем'єр-міністра в Європі, оцінювалось неоднозначно. Одні характеризують Маргарет Тетчер як принципову та вольову людину, інші різко критикують її консервативні методи.

Але якщо критику своїх противників Тетчер сприймала спокійно, принаймні зовні, то ставлення дітей стали для неї справжнім ударом.

Після того, як Маргарет Тетчер зайняла пост прем'єр-міністра Великої Британії, більшість повірило, що, опинившись біля керма, вона зможе вивести країну з кризи.

Однак, перші реформи Маргарет привели до зниження рівня економіки, зростання безробіття і, як наслідок - падіння особистого рейтингу до 23 відсотків. З таким результатом "залізна леді" ні за що не залишилася б на другий термін, але перемога Англії у Війні Фолклендських островів і розбіжності всередині Лейбористської партії змінили ситуацію.

Програма Маргарет будувалася на зменшенні контролю ролі держави у фінансовій сфері, боротьбі з впливом профспілок, проведенні приватизації. Вона діяла жорстко, однак методи не давали швидких результатів, тому рівень довіри британців стрімко падав. До того ж бувши переконаним і егоїстичним лідером, Тетчер ігнорувала поради однопартійців, а значить, чекати підтримки не доводилося. У підсумку в 1990-му вона покинула пост прем'єр-міністра.

На жаль, не тільки прості громадяни втратили симпатії стосовно Маргарет. Найсуворішими суддями для неї виявилися власні діти.

Маргарет Тетчер рідко балувала Керол і Марка увагою
Маргарет Тетчер рідко балувала Керол і Марка увагою

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Керол Тетчер стала журналістом і написала книгу "За парапетом", в якій різко критикувала маму за те, що та весь час присвячувала роботі, а не близьким, і будь-який дзвінок від колег перетворював її на холодну владну жінку, яка не звертає ніякої уваги на навколишніх. Родинний дім Керол порівнювала з морозильною камерою, де не було місця любові.

Варто зазначити, що сама Маргарет визнавала - не була ідеальною берегинею вогнища. Однак всі вихідні вона намагалася проводити з сім'єю, попереджаючи секретаря, щоб не турбував через дрібниці. Крім того, Тетчер часто дарувала дітям подарунки, хоча навряд це могло замінити ніжність і материнську ласку.

Керол Тетчер жорстко критикувала маму в двох книгах
Керол Тетчер жорстко критикувала маму в двох книгах

Друзі сім'ї вважали, що улюбленцем батьків був Марк Тетчер. Хуліган і "двієчник", навіть вступ до елітної школи не змінив його поганих схильностей. Хлопець прогулював уроки, а замість того, щоб розвиватися самостійно хоч в якійсь сфері, хвалився перед однокласниками досягненнями мами. Зрозуміло, це не допомогло Марку завести друзів. Отримавши атестат, він кілька разів намагався пройти курси бухгалтера, поки не здався і не відкрив бізнес. Ще одним захопленням Тетчера стали автогонки. Втім, ні в підприємництві, ні з екстремальним хобі йому не вдавалося домогтися успіху.

В кінці 80-х Марк одружився із бізнесвумен Діаною Бергдорф і переїхав з нею в Африку. Там у пари народилися діти Аманда і Майкл. І тут на голову невдачливого підприємця раптово звалилося багатомільйонні статки: поширилися чутки, що це були гроші від угод Маргарет з арабськими країнами, проте сама вона такого не визнавала. Далі - гірше: спадкоємець прем'єр-міністра був звинувачений в державній змові з урядом Екваторіальної Гвінеї і засуджений до чотирьох років умовно за спробу допомогти вигнаному лідеру повернутися в країну. Невідомо, як "залізній леді" вдалося пережити ганьбу сина.

Втім, найстрашнішим випробуванням для неї стали не витівки сина. У 2003-му помер 88-річний Деніс Тетчер. За словами очевидців, незабаром після цього Маргарет вперше помітили на людях заплаканою: вона втратила свою головну опору.

Чоловік Деніс був єдиним, до чиєї думки прислухалася Маргарет Тетчер
Чоловік Деніс був єдиним, до чиєї думки прислухалася Маргарет Тетчер

Здоров'я "залізної леді" різко погіршився, сталося кілька мікроінсультів, почастішали провали в пам'яті.

В такому стані останнє, чого очікувала Тетчер, це нових ударів з боку дітей. Марк розлучився і перебрався до Іспанії, де зустрів нове кохання - Джейн Рассел. Але на весільну церемонію, яка відбулася в 2008-му, він маму не покликав. Ще болючіше вколола Маргарет донька. Клер випустила нову книгу "Заплив в акваріумі з золотими рибками", де заявила, що мати страждає старечим недоумством, достеменно розписавши випадки, коли екс-прем'єр міністр впадала в забуття.

В останні роки життя "Залізна леді" була хвора і самотня
В останні роки життя "Залізна леді" була хвора і самотня

Через пару років після відходу з посади прем'єра, здоров'я Маргарет Тетчер погіршився. У 2012-му політику провели операцію з видалення пухлини з сечового міхура, а через рік вона померла від інсульту. Самотня, всіма покинута, яка так і не зуміла відновити відносини з дітьми.