З кожним роком в Україні все більшої популярності набирає свято Хелловін. Але багато чого про нього ми до сих пір не знаємо – наприклад, що в давнину люди за допомогою обрядів залучали удачу в справах і захищалися від бід.

Про історію стародавнього торжества, головні традиції і заборони, а також магічні обряди – читайте в нашому матеріалі.

Коли буде Хелловін в цьому році?

Хелловін в 2020 році відзначатимуть з 31 жовтня на 1 листопада.

Історія свята

Традиція святкування Хелловіну зародилася ще кілька тисячоліть тому, за часів давніх кельтів. У цього народу було прийнято ділити календарний рік на дві частини – світлу і темну. Їм відповідали звичні нам періоди – літо і зима.

Саме в день Хелловіна, який тоді називався Самайн, і відбувався перехід до темного періоду року. В цей час люди влаштовували гучні гуляння та декорували свої будинки чорними прикрасами, які символізували смерть і темну ніч.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення
Показати ще

У 19 столітті люди прийняли християнство, а Самайн був перейменований в День усіх святих. В англійській мові це свято називається «All Hallow's Eve» і якщо скоротити, виходить Halloween.

Найбільшу популярність торжество набуло в США, куди його привезли англійські емігранти. Згідно з опитуваннями, Хелловін в Америці є другим за популярністю святом, поступаючись лише Різдву.

Обряды на Хэллоуин, фото: pixabay

Цікаві звичаї на Хелловін

На Хелловін існує величезна кількість різних обрядів. Але найпопулярніший, мабуть, це перевдягання в костюми, що символізують нечисту силу.

Ще один обов'язковий атрибут свята – традиція «Гаманець або життя». Діти стукають у всі будинки і просять солодощі, а господар оселі повинен обов'язково їх дати. Інакше отримає багато неприємних сюрпризів.

Більшості українців Хелловін знають завдяки гарбузу з вирізаним примарним оскалом. У давнину його ставили біля входу в будинок – кельти вірили, що рослина здатна захищати житло від злих демонів і чорної сили.

Обряды на Хэллоуин, фото: pixabay

Традиції святкування в різних країнах

Хелловін став популярним у всьому світі. Однак у багатьох країнах існують власні національні свята, які присвячені темі загробного життя, смерті і шанування померлих.

Мексика. У цій країні свято померлих називається Día de los Muertos або День мертвих. Його відзначають з 1 по 2 листопада. В цей час люди роблять величезні ходи вулицями міст, переодягаються в кумедні костюми, присвячені богині смерті Санта Муерте, а також встановлюють вівтарі з цукровими черепами на честь померлих.

У Румунії також склалася своя традиція на Хелловін – пити кров. І це не дивно, адже саме тут, за легендою, жив вампір граф Дракула.

Німеччина. Німці запозичили більшість традицій на Хелловін з американської культури. Тут свято мертвих називається "Süßes oder Saures" і дослівно означає випрошування солодощів.

Китай. В азіатських країнах прийнято проводити так званий фестиваль голодних духів. Люди вірять, що духи померлих здатні повертатися в світ живих. Святкування включає ритуальні підношення їжі, спалювання ладану і маленькі подарунки привидам.

Англія. У Великобританії відзначають не Хелловін, а ніч Гая Фокса. 5 листопада люди запалюють феєрверки і багаття – таким чином вони відзначають провал Порохової змови, коли група католиків-змовників спробувала підірвати будівлю парламенту в Лондоні.

Японія. Тут померлих поминають цілих три дні. Люди вірять, що на свято Обоно духи з потойбічного світу повертаються до живих. Нерідко цей день називають Святом ліхтарів, тому що з настанням темряви вони вивішуються рідними – щоб душі покійних могли знайти дорогу додому.

Обряды на Хэллоуин, фото: pixabay

Ритуали і ворожіння на Хелловін

Вважається, що на свято всіх святих слід проводити ретельне прибирання будинку – магічне очищення від духів і негативної енергії. Для цього з парку або лісу слід принести гілочку ялиці або будь-якої іншої хвойної рослини. Запаліть її і з димлячою вуглиною обійдіть все своє житло, обов'язково заглядаючи в усі кути – під диван, за шафу та на горище. Це допоможе очистити будинок.

Є ще один ритуал для позбавлення від темної енергії. Для цього візьміть сіль і розсипте її по кутах свого будинку. Потім подумки зверніться до померлих родичів і попросіть їх про захист. Після цього уявіть, як в горах солі збирається все погане, що є в домі. На ранок після свята сіль, яка ввібрала в себе весь негатив, необхідно зібрати і розвіяти за вітром.

Також на Хелловін прийнято проводити гадання. Наприклад, дівчата можуть дізнатися ім'я свого майбутнього чоловіка. Для цього необхідно взяти яблуко, зрізати з нього шкірку і кинути її у вогонь. Потім за формою, яку набуває шкірка, намагаються визначити першу букву імені свого судженого.

Обряды на Хэллоуин, фото: pixabay

Ще один спосіб більше дізнатися про свою долю – провести ритуал з дзеркалом, свічками і яблуком. Поставте невеличке дзеркальце на стіл, а навпроти нього – дві запалені свічки. Вимкніть світло, сядьте навпроти столу і потихеньку відкушуйте фрукт. Пильно придивляючись в дзеркало, можна побачити образ майбутнього коханого. Якщо ж під час проведення ворожіння свічка погасла, необхідно негайно припинити ритуал. Такий знак говорить про те, що в кімнаті разом з вами «бродить» нечиста сила.

Вважається, якщо ввечері 31 жовтня під свою подушку покласти яблуко і загадати бажання, а вранці прокинутися і відразу з'їсти фрукт, то бажання обов'язково збудеться. Після заходу сонця 31 жовтня встаньте перед дзеркалом і загадайте бажання, уявляючи, що воно здійснилося. Це значно збільшить шанси.

Заборони свята

  • Багатьох цікавить питання, чи можна християнам, православним чи мусульманам проводити гадання або будь-які інші обряди на Хелловін. Духівники категорично забороняють подібні ритуали, бо будь-яка магія вважається чорною, а значить, є великим гріхом.
  • За віруваннями, на свято всіх святих категорично не можна вбивати павуків. Якщо ви у себе в будинку помітили тварину, це означає, що душа вашого родича спостерігає за вами.
  • Існує повір'я, що на Хелловін не можна залишати речі сушитися на вулиці. Інакше людина, яка одягне цей одяг, буде весь рік притягувати нещастя.
  • Вважається, якщо в ніч всіх святих чуються кроки – обертатися ні в якому разі не можна, адже за людиною женеться дух мерця.