У Києві 94-річна бабуся заробляє на життя власною працею, продаючи власноруч сплетені панчохи та шкарпетки. Переживши всі інші жахи ХХ століття, ця горда українка є прикладом невичерпного життєвого оптимізму.

Бабуся Олена торгує своїм крамом уже майже 30 років. Старенька щодня стоїть в переході станції метро "Почайна".

Журналісти "Громадського" зробили інтерв’ю з бабусею, в якому вона розповіла про страшні часи Голодомору, живим свідком яких є сама.

"Я з сестрою лишилася, була бойова. То ми ходили – просили їсти. Люди знали, що ми сироти, то давали. Надя була така, два роки старша за мене – несмілива, вона не хотіла. А я смілива. Мене ніхто не зарізав, хоча я повненька була. Люди варили холодець – продавали, а там пальчики знаходили. Дітей вбивали. Це такий Голодомор був", - розповідає бабуся Олена.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

На питання, чому стався Голодомор, пані Олена пояснює, що врожай був, але влада відбирала у людей все, залишаючи їх голодувати.

"Я це все знаю – як виконавці ходили, а в мами така кімната була і довга лавка, нас шестеро було. Ми сиділи на цій лавці, а вона каже: "Не відкривайте!". І мені так страшно було. Бо я ж ще була мала. А як вже прийдуть до хати, то з печі виймають те, що хтось зварив. Забирали. Це місцеві комуністи були – Муль Степан і Кучер Андрій. Як німці зайшли, то люди вбили того Андрія Кучера самі. Ніхто не судив", - розповіла бабуся.

Бабуся Олена також розповіла, як врятувалася від авіаційної бомби під час Другої Світової, про часи колгоспів і важку роботу на трудодні, про сьогоднішній свій "бізнес" та про багатий багаж своїх пісень, адже вона до всього ще й є скарбницею народних пісень Хмельниччини, звідки сама родом.

З висоти своїх 94 років бабуся Олена відповіла на питання, чи змінилися люди за цей час на краще, а чи на гірше. За її словами, завжди є різні люди, і вона бачила добрих людей і серед ворогів, а злих - серед своїх.

"Дітоньки, будь те здорові та щасливі, щоб у вас ніколи проблем не було. Я вам бажаю добра і щастя. Янгола охоронця. Щоб ви усі були здорові та крепкі. До моїх років дожили, зверху – ще 20!", - побажали всім бабуся Олена.