27 жовтня відзначається моторошна річниця розстрілу в'язнів в урочищі Сандармох. Страта тривала 5 ночей, і за цей час було розстріляно понад 1000 в'язнів легендарної в'язниці на Соловках.

Історики охрестили цю подію, як "Розстріляне Відродження", оскільки під час розстрілів, було вбито величезну кількість діячів культури.

Серед убитих, виявилося чимало українців. У тому числі були розстріляні такі відомі особистості, як Микола Куліш, Лесь Курбас, Микола Зеров, Павло Пилипович, Остап і Богдан Крушельницькі і т.д. крім того, були розстріляні сотні представників інтелігенції з усієї території колишнього СРСР.

Сандармох був місцем масових страт в'язнів табору" Соловки " весь час його існування. В цілому, тут було вбито понад 9.5 тисяч людей, які представляли 58 національностей. У їх числі були багато діячів культури, військові, борці з режимом, політичні діячі і т. д.

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Читай Знай.Іа в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Нагадавши, Лесь Курбас народився 132 роки тому, 25 лютого в родині акторів на Львівщині. Курбаса вважають засновником нового українського театру.

Як повідомляв портал Знай.uа українцям нагадали про " Розстріляне відродження"

Також Знай.uа писав Лесь Курбас народився в один день з Лесею Україікою - 25 лютого виповнилося 148 років від дня народження великої української поетеси.