Широкий резонанс у суспільстві отримало висловлювання глави Кабміну Дениса Шмигаля про те, що вже через 15 років Україна не зможе виплачувати пенсії, оскільки на одного працівника будуть припадати два пенсіонери.

Пізніше було надано роз'яснення, мова йде лише про неможливість збереження пенсійної системи в нинішньому вигляді та необхідності її реформування.

Однак економічний експерт Олексій Кущ виклав своє бачення ситуації.

За його словами, зараз в Україні на 17 мільйонів економічно активного населення припадає 11 мільйонів пенсіонерів. Число останніх і справді зростає, але повільно — українці вмирають досить рано. Щороку приріст числа пенсіонерів становить від 130 до 150 тисяч осіб.

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

З іншого боку, трудова міграція з України зараз сповільнилася, а сезонні працівники стали повертатися все частіше. При цьому потрібно враховувати, що з 17 мільйонів працівників тільки 13 мільйонів сплачують єдиний соціальний внесок, утримуючи пенсіонерів.

Таким чином, при найгіршому варіанті розвитку через 15 років кількість працівників і пенсіонерів у нас зрівняється. Це досить далеко від тієї майже апокаліптичної картини, яку намалював глава уряду.

Більшу увагу Олексій Кущ приділив іншу тенденцію. Кошти, отримані від сплати ЄСВ, надходять до Пенсійного фонду, але виявляються недостатніми, і державі щороку доводиться давати ПФУ дотації — від 170 до 190 мільярдів гривень. Рано чи пізно цю структуру доведеться ліквідувати, і виплачувати пенсії безпосередньо з бюджету — кінцевий результат буде той же, але можна буде заощадити на утриманні чиновників Пенсійного фонду.

Також Кущ нагадав, що, згідно зі статтею 46 Конституції України, держава зможе припинити соціальні виплати тільки в одному випадку — якщо оголосить себе банкрутом. Якщо ж в бюджеті не вистачатиме на це грошей, їх доведеться надрукувати.

Раніше цей експерт дав пораду, як збільшити приплив інвестицій в Україну.

Також він розповів про те, як епідемія коронавірусу вплине на українську економіку.