Жовтень не приніс українцям потужну магнітну бурю, як очікувалося. Однак метеозалежні люди усе одно відчули на собі її прояв. Їх самопочуття набагато погіршилося. Тепер варто бути готовими до того, що прийдешній листопад відзначиться магнітною активністю. Знайомтеся: календар «Сонячного Супершторму» в листопаді.

Про аномальні магнітні активностівосени 2020

Минулий жовтень має відзначитися найпотужнішою магнітною бурею 2020 року. Однак практично за кілька днів до початку затяжного геомагнітного шторму ситуація раптом змінилася.

Нагадаємо: початок другого осіннього місяця обіцяв бути спокійним. А ось у другій декаді прогнозувалася магнітна активність різної сили й тривалості. Магнітна буря мала розпочатися 20.10.2020 й тривати до 25.10.2020 включно. Найбільш сильний сплеск очікувався 23 жовтня.

Цього разу замість очікуваної серйозної магнітної активності українці зіткнулися із незначними її проявами. Втім, останнім часом Україна спостерігає різні природні аномалії.

Щоправда, незважаючи на незначні прояви магнітних бур у жовтні, багато людей усе одно скаржилися на сильний головний біль, втому, порушення сну та різкі перепади настрою. Найбільш відчутні такі прояви у метеозалежного населення.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

У магнітні дні серйозні проблеми зі здоров'ям спостерігаються у людей із хронічними захворюваннями: гіпертонією, слабкою нервовою системою, у кого присутні серцеві проблеми. На щастя, у жовтні магнітна буря не розбушувалася.

Проте, її прояви мали місце. Вона була середнього ступеня. І деяких людей «лихоманило». Але якщо жовтень місяць із точки зору безпеки порвважали безпечним, то листопад обіцяє відзначитися сильнішими магнітними проявами.

Магнітні бурі у листопаді 2020, скрін - YouTube
Магнітні бурі у листопаді 2020, скрін - YouTube

Людям, на яких буря магнетизму безпосередньо впливає, варто бути готовими до того, що попереду на них чекає ціла низка сонячних проявів. Адже листопад 2020 відзначиться як невеликими магнітними бурями, так і сильними сплесками.

Про графік магнітних бур на листопад 2020

Сильні магнітні хвилювання землі у листопаді проявлятимуться у другій декаді місяця. Більш слабкі прояви триватимуть всього кілька годин. Серйозні - поспіль кілька діб.

Це пояснюється тим, що у околицях нашої планети будуть переважати збуджені високошвидкісні потоки сонячного вітру. Він несе безліч заряджених частинок після вибуху на Сонці, поглинаючи електромагнітне поле, що захищає всіх мешканців планети.

У періоди підвищеної сонячної активності у магнітному полі Землі відбуваються сильні швидкоплинні зміни. Сонячний вітер впливає на здоров'я людини. І саме восени, а також навесні періодично спостерігаються піки магнітної активності.

Але все ж таки земна атмосфера захищає людей всієї планети від впливу космічної негоди. Коли на поверхні Сонця вирують вихори, потоки розпеченого газу спрямовуються вгору. Вчені спостерігали, як там піднімаються цілі стіни вогню.

У наші дні досить часто фіксуються подібні тривожні сигнали із космосу. Графік магнітних проявів на листопад 2020 наступний:

  • Незначні магнітні зриви можливі 1.11, 7.11, 16.11, 23.11, 24.11 та 25.11.
  • Серйозна магнітна активність очікується протягом практично цілого тижня: із 17.11 по 22.11 включно. Пік припаде на 21-ше число.

Причому, магнітна активність впливає не тільки на здоров'я людей, а й автоматичні, навігаційні електронні та інші системи. Магнітні впливи відчують мешканці Києва, Дніпра, Одеси, Харкова та інші населених пунктів країни.

Про найпотужнішою магнітної бурі минулих років

Давайте заглянемо трохи у минуле. Адже найпотужніша магнітна буря була зафіксована у 1859 році. Тоді навіть телеграфні системи відмовлялися працювати. «Сонячний Супершторм» (так ще називають магнітне вплив) проявив себе на самому початку осені. І спостерігався у період із 28.08 по 2.09.

Щоб дізнатися, що ж відбувається у нашому куточку Всесвіту, доведеться заглянути глибоко у надра нашого світила. Розпечене ядро Сонця - це своєрідний термоядерний реактор. Адже температура становить там до 15 млн. К.

Наростаючий тиск і температура запускають реакцію синтезу. Потоки тепла, що піднімаються до поверхні Сонця, можуть зайняти десятки мільйонів років. Коли плазма досягає верхніх країв, вона утворює своєрідні завихрення й петлі. А ближче до екватора і зовсім - гігантські хвилі.

Магнітні бурі у листопаді 2020, скрін - YouTube
Магнітні бурі у листопаді 2020, скрін - YouTube

Протуберанці - явища неймовірної краси. Вони піднімаються і утримуються над поверхнею Сонця магнітним полем. Області активності великого розміру можуть загорятися яскравими сонячними спалахами, тобто вибухати.

Магнітні бурі у листопаді 2020, скрін - YouTube
Магнітні бурі у листопаді 2020, скрін - YouTube

Магнітні поля можуть як запускати процеси магнітного виділення, так і стримувати їх. Ось чому на поверхні Сонця можна спостерігати темні плями. Поява групи плям означає, що магнітна енергія під поверхнею зростає до неймовірного рівня.

При скручуванні магнітних полів під час обертання Сонця енергія у них зростає. І тоді виходить найпотужніший вид виверження на небесному світилі. Коли у 1859 році був сильний «Сонячний Супершторм», небо виглядало дуже гарним – таким, що світиться.

Магнітні бурі у листопаді 2020, фото - Рexels
Магнітні бурі у листопаді 2020, фото - Рexels

Але у цього приголомшливого видовища була й зворотна сторона. Головний засіб зв'язку, телеграф, що передавав повідомлення на велику відстань, відмовився працювати. Вчені спостерігали тоді значні перепади напруги у телеграфних проводах.

Працювали трансконтинентальні й трансатлантичні лінії. Кілька днів спостерігачі фіксували значні геомагнітні збурення. Деякі прилади продовжували працювати, навіть будучи відключеними від струму. Інші били струмом.

У результаті згорали трансформатори. Причинами таких явищ було Сонце. Так що небесне світило може загрожувати жителям планети - їх здоров'ю та засобам спілкування.

І в наші дні продовжують фіксуватися тривожні сигнали про можливі магнітні впливи. Давайте більш детально поговоримо про те, що ж можна та чого не варто робити метеозалежним людям.

Про те, як мінімізувати можливий вплив магнітних бур

Несприятливий вплив на здоров'я метеозалежних людей може загрожувати не тільки головними болями, порушенням сну та різкими перепадами настрою. Для деяких - аж до стресу й депресії.

Саме тому людям чутливим варто бути готовими до магнітних бурь у листопаді, щоб мінімізувати можливі ризики. І тримати напоготові необхідні лікарські засоби, які допоможуть поліпшити самопочуття.

У період серйозних магнітних проявів спостерігається пік інсультів, інфарктів, гіпертонічних кризів. Адже у такі дні ендокринна система, імунна та серцево-судинна працюють набагато гірше, ніж у звичайні.

Магнітний вплив призводить до того, що кров організму стає більш в'язкою. Клітини набагато гірше насичуються киснем. На стінках судин накопичується холестерин. Стан організму людини значно порушується, здають нерви, з'являється підвищена нервозність.

Магнітні бурі у листопаді 2020, фото - Рexels
Магнітні бурі у листопаді 2020, фото - Рexels

Людям імпульсивним і схильним до нервозності рекомендується робити контрастний душ, збільшити кількість вживаної води. І постаратися завчасно підготуватися, щоб захиститися від негативного впливу магнітної активності.

Тим паче, якщо ви знаєте попередній календар, зробити це буде не так важко. До речі, наші рекомендації варто взяти на озброєння і абсолютно здоровим людям. Адже, згідно із даними медиків, деякі з них, як і метеозалежні, піддаються магнітному впливу.

У такі дні обов'язково варто контролювати свій тиск. Якщо буде мігрень або сильний головний біль, вживати знеболювальні лікарські засоби. Фізична активність повинна бути помірною.

Любителям кави варто обмежити її вживанням. І віддати перевагу трав'яним чаям або зеленому. Із напоїв доцільно також вживати компот із сушки або морс. Не можна вживати енергетики, алкоголь.

Бажано стежити за своїм раціоном. Обмежити вживання солі, що впливає на роботу серця та судин. І їсти ті продукти харчування, які сприяють правильній роботі судин. Тобто у вашому меню обов'язково повинна бути їжа із вмістом кальцію та магнію.

Адже кальцій не тільки зміцнює кістки й підвищує імунітет, а й активно регулює роботу серця. Отже, у вашому збалансованому раціоні повинні бути присутніми горіхи, сухофрукти, молоко, сири, йогурт, насіння, квасоля, боби, зелень, яйця, злаки та зернові.

Як правило, молочні продукти багаті не тільки на кальцій, але й магній, який у цей період також дуже важливий. Варто вживати цільнозерновий хліб. Мигдаль і насіння - відмінні постачальники магнію у організм. А ще - банани, брокколі, горох, авокадо, шпинат.

Важливо не перепрацьовувати, більше відпочивати, проводити достатньо часу на свіжому повітрі. Бажано відмовитися від жирної їжі. Але можна з'їсти шматочок темного шоколаду, який здатен поліпшити кровообіг.

Досить з'їдати 1 кубик на день, щоб забезпечити надходження магнію у організм. Кубик шоколаду покращить роботу серця та знизить кров'яний тиск. Це і гарний настрій, і ніякого стресу.

Фото

Магнітні бурі у листопаді 2020, фото - Рexels
Магнітні бурі у листопаді 2020, фото - Рexels

Магнітні бурі у листопаді 2020, фото - Рexels
Магнітні бурі у листопаді 2020, фото - Рexels

Магнітні бурі у листопаді 2020, фото - Рexels
Магнітні бурі у листопаді 2020, фото - Рexels

Магнітні бурі у листопаді 2020, фото - Рexels
Магнітні бурі у листопаді 2020, фото - Рexels

Магнітні бурі у листопаді 2020, фото - Рexels
Магнітні бурі у листопаді 2020, фото - Рexels

Відео