У День Всіх Святих згадують померлих і моляться за їх душі. Всупереч розхожій думці, це радісний день. Віруючі радіють тому, що їх померлі родичі вже врятовані і знаходяться на небесах. У країнах Західної Європи, де в якості основної релігії переважає католицизм, День всіх святих святкується з особливим розмахом.

До Вашої уваги — традиції, звичаї та прикмети дня Всіх Святих. Також ви дізнаєтеся про заборони цього свята.

День Всіх Святих 2020: коли буде?

День Всіх Святих, коли ми вшановуємо померлих, щорічно випадає на один і той же день — 1 листопада.

У цей день прийнято відвідувати могили пішли з життя родичів, прикрашати їх квітами, запалювати свічки і молимося за душі покійних. У 2020 році свято припадає на неділю.

День Всіх Святих 2020
День Всіх Святих 2020: Facebook

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Історія виникнення свята: чому відзначаються саме в цей день

Даний релігійне свято спочатку відзначали в травні. Але після 835 року під сильним впливом християнства він був практично повністю витіснено з культури і перенесений на кінець року. Церква хотіла, щоб цей день і язичництво ніяк не пов'язана із. І календар не був винятком. Саме тому свято перенесли на 1 листопада.

У католиків День Всіх Святих в основному був пов'язаний з шануванням мучеників, які віддали свої життя за віру в Ісуса Христа. Папа Боніфацій IV в 610 році виділив будівлю, отримане від імператора, як храм, в якому зберігалися мощі мучеників. У VIII столітті Папа Григорій III змінив дату свята на 1 листопада і наказав молитися в цей день не тільки мученикам, але і всім померлим віруючим. З тих пір День всіх святих став частиною християнської традиції, а також спільним святом для всієї Католицької церкви.

День Всіх Святих 2020
День Всіх Святих 2020: Facebook

Дата " 1 листопада» увійшла в історію кількома знаковими подіями і святами.

Напередодні, в ніч з 31 жовтня на 1 листопада, у всьому світі відзначають найстрашніше свято року - Хеллоуїн (вечірка нечисті). Стародавні кельти ділили рік на дві частини, світлу і темну. Коли темна (зима) змінювала світлу (літо), вони влаштовували свята. У православ'ї це свято заборонений, проте в народі він користується популярністю. І Київ, втім, як і вся Україна, не залишився в стороні цієї моди. Магазини до Хеллоуїну пропонують різні аксесуари і частування у відповідному стилі.

Хеллоуїн 2020
Хеллоуїн 2020: Facebook

У свою чергу, Хеллоуїну передувало кельтське язичницьке свято Самайн, святкування якого тривало сім діб — по три доби до і після самого Самайна в ніч на 31 Жовтня.

Традиції та звичаї святкування

День всіх святих вшановують в кожної католицької церкви світу. Щорічно 1 листопада проводиться священна меса (обідня), під час якої священики носять білі літургійні облачення. Вони символізують радість і піднімають відвідувачам храму настрій.

Священнослужителі наголошують, що святкування Дня всіх святих насправді є радісною подією, що приносить надію на воскресіння близьких.

Православний священик читає проповідь також в красивих вбраннях: шитих золотом і сріблом, святкових вбраннях.

Популярна також церемонія, коли православний священик разом з католицьким святять могили і моляться за душі покійних. Адже за останньою межею вже немає ніяких розмежувань — "немає Еліна, ні іудея".

Напередодні свята, 31 жовтня і до обіду в День всіх святих люди закуповують квіти і лампадки. Протягом трьох днів (напередодні, в день свята і день після нього) на дорогах тісно — все або їдуть на цвинтар, або повертаються звідти.

У День всіх святих відбувається урочиста хода на кладовищі і спільна молитва над могилами. У Західній Європі ці святкування мають унікальний характер. Люди відвідують могили своїх близьких, прибирають їх, запалюють свічки і покладають квіти на могили в знак пам'яті померлих. Це час роздумів про вічність і молитви за душі близьких.

Кладовища буквально всипані квітами, вінками і гірляндами. А ввечері, завдяки принесеним лампадки, кладовища виглядає по-справжньому містично. Вони "залиті" світлом маленьких вогників.

День Всіх Святих 2020
День Всіх Святих 2020, скріншот: YouTube

Вихідців з країн, де домінує православ'я, католицький День всіх святих може вразити не стільки своїм змістом і формою, як розмахом. Адже в Україні, Білорусі та Росії вшанування померлих відбувається за тим же порядком, проте традиція розподіляється між приблизно десятьма поминальними днями в році.

День всіх святих набуває загальнонародне значення. Участь в урочистостях часто беруть не тільки представники католицької та православної церкви, а й прихильники інших конфесій, агностики і навіть невіруючі. Свято також відзначається в багатьох протестантських церквах.

1 листопада іменини православних християн Дмитра, Івана, Сергія та Фелікса.

День Всіх Святих: прикмети і заборони

Хоча магія живе в нашому світі незалежно від свят, ніч на 1 листопада вважається особливою.

Насамперед потрібно закрити всі вікна і двері, щоб не накликати біду. Одяг потрібно надягати навиворіт, а виходити з дому спиною.

Поганою прикметою буде знайти в будинку павука. Проте, їх не варто вбивати. Вважається, що таким чином померлий родич намагається попередити про небезпеку. Щоб позбутися від павука, просто пройдіть по всьому будинку з запаленою свічкою.

До речі, поганою прикметою також вважається кіт в будинку, особливо чорний. Він може принести нещастя в сім'ю.

Хеллоуїн 2020
Хеллоуїн 2020: Facebook

У давнину вважалося, що увечері 1 листопада померлі приходять в свої колишні будинки і на ферми, де залишаються на всю ніч. Домробітниці та господині дому прибирали кімнати, потім ставили на лаву таз з водою і поруч — рушник. Пол посипали чистим білим піском. А вранці перевіряли, чи не залишили духи слідів на піску.

Невід'ємний атрибут Дня Всіх Святих-гарбуз. Імпровізований світильник з неї називають Джеком. Ліхтарик являє собою порожнисту гарбуз з страхітливою пикою і палаючої свічкою всередині (як на фото).

Хеллоуїн 2020
Хеллоуїн 2020: Facebook

Овоч виставляють на поріг будинку для захисту від злих духів. Гарбуз також допомагає душам померлих родичів знайти спокій.

Однак, гарбуз — не канон. Цікаво, що спочатку використовувалася ріпа. Заміну пояснюють дешевизною і зручністю у використанні гарбуза.

День Всіх Святих 2020
День Всіх Святих 2020: Facebook

Вечір можна провести в родинному колі, включивши фільм "Жах в переддень Дня всіх святих" 2017 роки або нову стрічку "Хеллоуїн Хьюбі" (дата виходу — 7 жовтня 2020 року). Дітям сподобається мультфільм "Свинка Пеппа страшний Хеллоуїн". А для вечора в гордій самоті підійде книга "Переддень всіх святих", що належить перу Рея Бредбері.

Що не можна робити в цей день:

  • Не можна залишати сушитися речі на ніч. Вважається, що в них може вселитися нечиста сила. Тому людина, яка потім буде одягати цю річ, принесе нещастя собі і оточуючим.
  • Не рекомендується відмовляти в милостині, оскільки в особі жебрака до будинку може прийти душа покійного рідного.
  • Якщо ви чуєте позаду себе кроки, не можна озиратися, адже за вами можуть слідувати мертві.

Народні прикмети:

  • Морозний день 1 листопада означає, що 8 листопада буде відлига.
  • А якщо вночі випав сніг, але саме небо зоряне — це прикмета того, що скоро вдарять сильні морози.
  • Бруд на вулиці — снігопад буде тільки через 28 днів

Традиційні ворожіння

День Всіх Святих 2020
День Всіх Святих 2020: Facebook

Ворожіння в ніч на 1 листопада особливо популярні серед незаміжніх. Вони усамітнюються в темній кімнаті і дивляться в дзеркало, поки в ньому не здасться особа майбутнього судженого.

Ще один ритуал для незаможних — очистити яблуко і перекинути шкірку через плече. Швидкий подивившись назад під час перекидання шкірки, можна побачити образ майбутнього чоловіка.

Ворожіння на майбутнє відбувається по тарілках. Людині, яка бажає зазирнути в своє майбутнє, зав'язують очі. Потім перед ним розкладають кілька тарілок, і кладуть на кожну по одному предмету (наприклад, монетку, обручку, лист), що символізує певну подію. Одне блюдце залишають порожнім. Вміст тарілки віщує, що чекає людини:

  • монета означає багатство;
  • обручку — велику любов;
  • а лист — швидке весілля.

Пусте блюдце повідомляєте, що в році, що наступив не буде ніяких змін.

Щоб дізнатися, які місяці нового року будуть щасливими, потрібно просто перестрибнути через дванадцять свічок (кожна представляє певний місяць), які розташовані по колу на землі. Ті свічки, які не гаснуть, означають щасливі місяці.

Вельми цікавим є ритуал з використанням яблука. Завдання полягає в тому, щоб зловити зубами (не руками) одне з плаваючих в мисці або у ванні яблук. Таке дійство допомагає визначити, наскільки вдалим буде майбутній рік. Того, хто зловить плід, практично не пошкодивши його, чекає успіх.

Привітання та побажання на День Всіх Святих

Щирі вітання в день Всіх Святих в прозі своїми словами:

Вітаю з Днем всіх святих! Бажаю, щоб життя було світлим, благополучної, щасливою, успішною. Бажаю радості для душі, чуйності для серця, доброти і миру, міцного здоров'я і надії на краще.

***

З Днем Всіх Святих, коли оживають всі страшні історії, щоб потім піти з першими променями світанку в забуття. Нехай вас не лякають монстри, адже сьогодні день, коли кожен з нас може стати подібний їм і сам налякати всіх своїх чудовиськ. Щасливого вам Дня Всіх Святих!

***

Дорогий християнин, вітаю тебе з Днем Всіх Святих! Хочу побажати тобі міцного істинної віри, довгих років життя, відміряних Богом, і нехай бережуть тебе ангели від гріха і спокуси.

Підкреслити загальну атмосферу свята допоможе яскравий плакат або картинки із зображенням Святих.

День Всіх Святих 2020
День Всіх Святих 2020: Facebook

Молитва всім святим

У День Всіх Святих віруючі вимовляють різні молитви.

Молитва, звернена до всіх святих:

Ви, всі святі Божі угодники, що при своєму земному житті так само, як ми сьогодні, вірно молилися і працювали... Завдяки допомозі, милості і благодаті Святого Духа, терпіли, боролися і перемагали спокуса і пристрасті. Ви, що в своєму житті постійно і наполегливо шукали Бога, йому вірно служили. А через цю свою тверду віру і молитву, читання Слова Божого і зречення від самих себе знаходили Бога, і, нарешті, дійшли до небес. Ви всі, патріархи і пророки, апостоли і мученики, святителі і сповідники, преподобні і праведні, зробили подвиг і довели, що витривалі у вірі і надії.