Коронакризис у наших сусідів змусив їх офіційно налаштуватися на те, щоб істотно спростити процедуру легалізації лікарів і медсестер з-за меж Євросоюзу. У них, як ніколи раніше, не вистачає власних кваліфікованих кадрів. Про це повідомляє видання ТСН.

Читайте Знай в Google News!

Українська система охорони здоров'я настільки близька до масового відтоку медпрацівників, що вже зараз слід думати над спробами зупинити цей невідворотний процес. 25-річний Анатолій Лякішев родом з Нікополя, в Україні він працював на швидкій і в реанімації. Однак разом зі своєю дружиною і трирічним сином вирішив переїхати і зараз є сімейним лікарем у Варшаві.

У нього є приватний кабінет і зарплата в межах трьох тисяч доларів, тоді як в Україні вона становила 4 тисячі гривень з доплатами і переробками, працюючи добу через добу. Українським медикам непросто зараз офіційно стати на роботу в Польщі, адже може знадобитися більше п'яти тисяч євро. Але найважчим виступає саме підтвердження українського диплома, що займає рік або навіть два.

Персонал у польських лікарнях останнім часом масово залишає роботу через пандемію коронавірусу. Багато давно вже виїхали до Швеції, Британії, Німеччини та Франції через більш високі зарплати. Майже половина медсестер у сусідній країні представниці пенсійного віку, а дефіцит персоналу вимірюють десятками тисяч.

Популярні новини зараз
Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

Медицина в Україні, скріншот: Youtube
Медицина в Україні, скріншот: Youtube

Тому Польщею вирішено спрощення влаштування на роботу для медичних працівників із поза Європейським Союзом. Тепер там готові не вимагати підтвердження диплома з лікарів-іноземців. Його буде достатньо лише запевнити у польського консула.

А серед вимог виділяють лише знання польської та трирічний досвід роботи. Міністерство охорони здоров'я України визнає проблему для всієї сфери. "Це велика загроза. У зв'язку з епідемією ми реально маємо дефіцит медиків", - повідомила заступник міністра охорони здоров'я України Ірина Микичак.

А стримувати лікарів від переїзду на роботу за кордон планують підвищенням зарплати, яка повинна бути на рівні 20 тисяч гривень у 2021 році в програмі медичних гарантій. Однак все залежить від прийнятого Радою бюджету. "У поляків заробітна плата десять тисяч злотих-це 70 тисяч грн. Ви розумієте, наскільки ми не конкурентні", - додала Ірина.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, сімейним лікарям підготували підвищення: скільки тепер отримають за кожного пацієнта.

Як повідомляв "Знай.ua", в Києві іржаві швидкі виявилися мрією колекціонерів - "Не рухлядь, а ретро!"

Знай.ua писав, землетрус на популярних в українців курортах: тіла дістають з-під завалів, 150 постраждалих.