У Раді Європи попереджають, що можливе припинення повноважень суддів Конституційного Суду України - "кричуще порушення" основного закону країни і закликають розглянути інші варіанти для вирішення поточної ситуації.

Про це йдеться в листі генерального секретаря Ради Європи Марії Пейчинович Бурич і президента Венеціанської комісії Джіанні Букіккіо на ім'я голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова, датованого 31 Жовтня, текст якого переданий агентству "Інтерфакс-Україна".

Читайте Знай в Google News!

Акція протесту, Конституційний суд - фото з Фейсбук
Акція протесту, Конституційний суд - фото з Фейсбук

"Припинення повноважень суддів є кричущим порушенням Конституції і фундаментального принципу поділу влади. Порушення Конституції, навіть якщо, можливо, хороша причина, не може привести до культури конституціоналізму і поваги до верховенства права, що переслідують метою боротьбу з корупцією. Ми розуміємо, що перед вами стоїть дуже серйозне завдання, і не недооцінюємо необхідність своєчасних, твердих і рішучих дій. Тим не менш, ми настійно закликаємо Вас враховувати несприятливі, глибокі і довгострокові наслідки для вашої країни можливого поспішного рішення звільнити конституційних суддів", - йдеться в листі.

Популярні новини зараз
Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

У зв'язку з цим підписанти "спонукають" Разумкова "вивчити можливі альтернативні способи забезпечення того, щоб боротьба з корупцією відповідно до міжнародних стандартів залишалася пріоритетом для вашої країни".

Як відомо, голова НАЗК Олександр Новіков повідомив, що Агентство через рішення КС увечері 28 жовтня закрило реєстр електронних декларацій.

29 жовтня Зеленський вніс до парламенту законопроект" про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства", згідно з яким припиняються повноваження складу КС, який прийняв рішення 27 жовтня. Президент пропонує визнати це рішення КС "нікчемним (який не створює правових наслідків) як прийняте суддями КС в умовах реального конфлікту інтересів". У законопроекті глава держави також запропонував повернути редакцію закону" Про запобігання корупції " і Кримінального кодексу, що діяли до рішення КС від 27 жовтня.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Зеленський скликав термінове закрите засідання РНБО через загрозу

Як повідомляв портал Знай.ua, Зеленський збирається розпустити Конституційний суд

Також Знай.ua писав, Україна ризикує втратити безвіз з Європою, Раді висунули жорсткий ультиматум