Археолог Дженіфер Александер знайшла секретне кам'яне селфі, яке досі століттями залишалося непоміченим у величному іспанському Сантьяго-де-Компостела на початку XII століття.

Про це повідомляє Express.

Читайте Знай в Google News!

Британський вчений-мистецтвознавець Дженніфер Александер каже, що робота над середньовічними будівлями часто дарує сюрпризиі несподіванки, а іноді і зустрічає віч-на-віч з людьми, які насправді побудували собори і церкви. Трапляються ігрові дошки, вирізані в кам'яній кладці, які розважали майстерню під час перерв, і начерки для вирішення геометричних завдань або демонстрації учневі, як сконструювати спіраль, або намалювати прямий кут. Знаки масонів, шифрувальники, вирізані на кам'яних блоках, які говорили касиру, скільки потрібно платити муляру або доводили, що його робота задовільна, виявляються на кам'яній кладці, якщо ви уважно подивитеся.

Древній собор, фото: Телеграм
Древній собор, фото: Телеграм

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Дослідники шукали нову інформацію про будівництво східного кінця собору Сантьяго-де-Компостела. Серед функцій експерта було визначити, наскільки істотними були зміни в дизайні до його завершення.

Будівлю перебрали камінь за каменем, поки раптово не помітили, що зазирають в обличчя одному з каменярів, який залишив відмітини.

Собор Святих Петра і Павла в Нанті, фото Telegram
Собор Святих Петра і Павла в Нанті, фото Telegram

"Він посміхається, як ніби нервує тому, що поставив собі різьблені фігурки на рівні землі дуже серйозні, так як їх бачили священнослужителі і важливі люди, а Компостела славиться своїм казковим Портиком де ла Глорі. Але тут, в галереї, застосовувалися інші правила, оскільки духовенство не помітило б фігурку, наполовину приховану в листі", - сказала Александер.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, в Україні вперше показали світу знайдене скіфське золото: унікальні артефакти збереглись майже ідеально.

Також портал Знай.uа писав, що скіфи призвели археологів у своє стародавнє місто.